Thursday, October 31, 2013

Renew Paspor Bibik???

Assalamualaikum WBT..

Salam Khamis buat semua...



Ada tak yang ada bibik??
Mama nak share sedikit procedure untuk renew pasport bibik...
Zillion thanks to Dr. Irwani untuk info..
*visit her blog : http://irwaniscupoftea.blogspot.com/*

Kak Wani kata..kalau semua yang di list kan ni ada..30 minit aje insya Allah setel...

Dokumen yang diperlukan :

1) pasport original bibik & 2 fotokopi pasport
2) 2 salinan fotokopi IC majikan
3) 2 salinan insurans bibik
4) 3 salinan kontrak perjanjian Majikan & bibik (downloadable fr d embassy' s website)
5) surat kuasa dr Majikan kpd wakil - 2 salinan
6) original IC & 2 salinan IC wakil majikan
7) RM18



Setibanya di Kedutaan,

1- ambil borang permohonan (warna) biru
2- isi borang selengkapnya
3- ambil no giliran
4- ambil gambar
5- tunggu no giliran di panggil. Bagi yg mengandung, warga emas & yg bersama anak2 boleh terus ke kaunter 15
6- Slp semua dokumen diluluskan & bayaran dibuat, pergi ke kaunter 31 atau 32 utk validate kontrak pekerja..
7- Finally br collect passport di kaunter 27-30

Bila kita ikut procedure yang betul..maka masa yang diambil pun tak lah lama...
Macam tu jugak kita peranan kita dalam melaksanakan perintah Allah dan juga peraturan halal haram yang Allah dah tentukan buat kita...

"(Serta dikatakan kepada mereka): Inilah yang dijanjikan kepada kamu, kepada tiap-tiap hamba yang sentiasa kembali (kepada Allah dengan mengerjakan ibadat), lagi yang sangat memelihara dengan sebaik-baiknya (segala hukum dan peraturan Allah)"
Al Qaf : 32

So...harapan Mama..ianya dapat memudahkan korang ye...nota untuk Mama juga...mana laa tau nnt nak amik bibik balik..hiihhihi

pictures : carian google. tq!

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Wednesday, October 30, 2013

Ujian...kekuatan....

Assalamualaikum WBT




Ujian...Kekuatan..

Jalan mujahadah itu sukar
penuh ujian
banyak sekali halangan...

Masalah..
Yang kecil..bisa jadi besar
Yang remeh..bisa jadi penting
Yang biasa..bisa jadi luar biasa

Namun..
Ujian buat kita kuat
Ujian buat kita lebih rapat
Ujian buat kita selalu ingat

Hasil..
Yang dahulunya kecil...sekarang dah besar..
Yang duhulunya dipandang remeh..sekarang dah penting..
Yang dahulunya biasa-biasa..sekarang dah jadi luar biasa..

"Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar."
Al Anfaal : 28

"Dan sememangnya tiadalah bagi Iblis sebarang kuasa untuk menyesatkan mereka, melainkan untuk menjadi ujian bagi melahirkan pengetahuan Kami tentang siapakah yang benar-benar beriman kepada hari akhirat dan siapa pula yang ragu-ragu terhadapnya. Dan (ingatlah) Tuhanmu sentiasa mengawal serta mengawasi tiap-tiap sesuatu."
As Saba' : 21

p/s : Giving up doesn't mean you are weak
Sometimes it means that you are strong enough to let go

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Mari...mari...stok sudah sampai..

Assalamualaikum WBT

Salam Shaklee semua...

Aduhai...Mama excited tau..

Tengok stok yang baru sampai...



Best tgk ESP banyak!!!
Tak de lah customer dok tertunggu2 kan...ihihhihi

Alhamdulillah...
rezeki Allah beri...

So..
Cepat2 PM Mama...Mama tak de ke mana2 weekend ni...so..Mama free nak pegi COD untuk customer tersayang...


Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Wordless Wednesday : Bestnya B Complex!!

Assalamualaikum WBT


Adrenalin rush!!

Maaf lah...semalam Mama amat2 sibuk..ke sana sini uruskan errands...

Mama sempat singgah Parkson Subang Parade..tukar treat points...
Dapat voucher parkson!! Yay!! Alhamdulillah...
Apa Mama beli???
Biarlah rahsia...

Pastu pi MPH Subang Parade..redeem member's voucher MPH bagi...
Seronok berada di dunia buku...rasa mcm educated bebenor...hihihihihi
Mama pun amik laa ni...


Best!!!

Mujur juga Mama telan B Complex sebelum bekerja keras semalam...

Owh..nak tau pasal B COM??
boleh click kat sini ->> http://igloomama.blogspot.com/search/label/B%20Complex

Hari ni pun...
Makan sarapan dengan Ma (Mak Mentua Tersayang) pastu telan B Complex..tapi hari ni telan 2 biji...sebab Mama ada tanggungjawab tambahan..so..nak pastikan Mama cergas dan bertenaga sepanjang hari...makan b com dan minum air bnyk2 ye...

Cerita Kolagen pulak..hari ni day 7... :D
Tak yah laaa snap muka dulu ye...tungguuuu.. :D


Ok lah sayang2 semua...
Mama hari ni ada posto2 dan juga COD..

Adik2 UITM Shah Alam..kalau nak ber cod hari ni...nak jumpa Mama..boleh laaa..
SMS atau Whatsapp aje yeee...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Monday, October 28, 2013

Terkenang.....

Assalamualaikum WBT

Salam kasih sayang semua...

Mama agak rehat hari ni...tak yah rushing ke sana sini amik dan hantar kids...
Hashimisz tak sekolah hari ni..hihihihi

Mama nak share satu story..
ahhhahah..
lawak jenaka...

Kisahnya begini...

Rumah kami riuh rendah dengan suara2 kids yang tak ke sekolah.

IISSA tutup, so Balqees Hashim dan Haarith Hashim tak ke sekolah.
Biasalah kalau yg besar tak ke sekolah...yang kecik dua ni pun refuse nak ke sekolah...atas alasan..abang dan kakak tak sekolah..kenapa kami kena pegi???

So...Kakak pun bercerita lah dengan adik2 kisah dia duduk Riyadh dulu. Yang itu ini..beli itu ini...pegi situ sini..Haarith Hashim dan Aiman Hashim pun menyampuk sama laaa..

Tiba-tiba...
Suasana pecah dengan suara Anees Hashim yang menangis sekuat hati!

Mama pun tanya lah Adek kenapa nangis kuat2?
Adek : Kenapa Adek tak de kat Riyadh???
Mama : Adek dalam perut Mama...Adek ada laa...cuma tak keluar lagi..
Adek : Huwaaaaaaaa.....Adek nak pegi Riyadh SEKARANG juga!!!!
Sambung menangis...sampai laa sekarang ni...

Mama dan Siti ketawa..dia lagi kuat nangis.

Sebenarnya Mama pun sangat rindu dengan Riyadh...Khususnya Makkah dan Madinah..
Bestnyaaaaa dok Saudi...

 Balqees Hashim fav aunt - Auntie Hazita Amir

Alahai....kalaulah Mama still in-that-time-weight!!

Mama's Chenta Hati!!

Kenangan ter best kat sana...
Buat umrah masa besday Mama ke 30... travel by car..Riyadh-Madinah-Makkah-Riyadh... sebelum kami back for good...kenangan terindah!!!





Masa tu Anees Hashim dalam perut..masa kami balik Malaysia tu Anees Hashim baru masuk 3bulan dalam perut...ihihhi...



Apa pun..insya Allah..kalau kami ke sana lagi...kena bawak Anees Hashim sama...sebab dia aje yg belum jejakkan kaki ke Haramain...yang lain Alhamdulillah...Balqees Hashim ikut kami sejak our first umrah...masa tu Haarith Hashim dalam perut... then..umrah kedua kami pergi bulan Ramadhan..dengan Balqees Hashim dan Haarith Hashim sambut birthday setahun kat Makkah...Pastu kami menumpang mencari rezeki sekejap di bumi Riyadh...Masa tu Aiman Hashim baru 6 bulan...3-4 kali kami berumrah semasa di sana...Alhamdulillah....\

Sekarang ni..dah 3 tahun Mama tak jejak kaki ke Haramain...rindu yang teramat...

Moga Allah makbulkan doa Mama untuk ke sana bersama Baba dan Hashimisz untuk Haji..insya Allah...Aamiin Ya Rabb...

Asar dah ni..
Moh kita solat,...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Monday Blues??? Mana adaaaaaa...

Assalamualaikum WBT.

Salam pagi Isnin yang berbahagia...

Alhamdulillah....
Nak tau tak..semalam Mama rasa mcm sakit badan dan sakit kepala....
Pastu sebelum tdo Mama pun ngappp 2 biji b complex dan 4 biji ostematrix...
Syukur..bangun pagi tak sakit dah....Alhamdulillah...

So,
Bangun pagi..Solat Subuh...baca Al Ma'thurat...dan mulalah duty Mama..
Basuh baju...lipat kain yg smlm basuh..gosok baju...kemas rumah...basuh pinggan...

Balqees Haarith dan Haarith Hashim tak sekolah hari ni...
Sekolah diaorg kena kuarantin untuk further investigation sebab ada kes keracunan makanan few days ago..
Jadinya..diaorg akan bercuti sehingga investigation selesai...
Yang lebih memeningkan....diaorg tak abis exammmm lgggg!!!! Huwaaaaaaaa

By the way...Mama nak tanya

Ada Monday blues ke korang????



Haaa...Mama masa keje dulu memang slalu masuk lambat kalau hari Isnin...sebabnya selalu memang Hashimisz akan buat hal pagi Isnin tau...yelah..dah 2 hari berkepait ngan Mama...hari Isnin tu diaorg pun ber monday bluess laaaa bersama2...ihihihi



Tapi..

Sejak Mama jadik home mama....tak de dah monday blues..keh3...
Tak sempat nak ber blues tau...everything must clear up sebelum Hashimisz dan Baba keluar rumah..
Kalau Mama yang ber blues...alamat semua tak ke sekolah n kerja lah yeee..dan kerja rumah pun mmg selamat ke laut lah..ahahahahah



Cuma satu yang Mama perasan kan...
Makan B Complex memang superb laa..Alhamdulillah...
Jimat pun jimat...sebotol 120biji...kos pulak less than RM50...makan sehari sebiji aje...so..memang boleh tahan up to 4 months!!





Ok lah...
Mama nak sambung berSOHO jap di page : https://www.facebook.com/igloomama

Tempat cari rezeki...Alhamdulillah...

So...pada sesiapa yang nak order...
as usual..
Order 24-7 ye...
SMS/Whatsapp aje Mama....

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Sunday, October 27, 2013

Sweet and Sweat Sunday

Assalamulaikum WBT

Maaf laa..pagi Ahad Mama memang akan selalu bz skit...
Sebab Mama akan ke Stadium Shah Alam...pasar pagi..beli lauk utk seminggu...

Pastu...pi dating ngan Baba makan kuey teow goreng...ihihihihhi

Balik lagi lah bz....
Nak setelkan lauk pauk tu...masukkan dan tandakan sblm masuk freezer.

Hari ni pun nak tgk Hashimisz baca buku...
Balqees Hashim dan Haarith Hashim masih ber 'final' exam sampai Rabu nanti...

Oh ye..Mama dah makan kolagen untuk hari ke 4!
Awwwwww....

So, bagi Mama setelkan kerja Mama dulu ye...
Mama tinggalkan kalian sekejap dengan 2 potong ayat Al Quran berkenanan USAHA!!




Jangan salahkan sesiapa kalau kita sendiri tak ambil peluang.

Seperti lumba lari.
Saat yang lain bertungkus lumus berlari sekuat hati hendak ke garisan penamat secepat mungkin, kita hanya berjalan. Penonton yang ada memang akan melihat kita, tapi mereka melihat bukan kerana mereka menyokong, sebaliknya mereka pelik kenapa kita tak rebut peluang yang terbentang di depan mata!!


Tetapi,
Jangan jadi seperti arnab yang sombong, walau sedar dirinya mampu berlari laju, tapi sikap "take for granted" membuatkan si kura-kura yang istiqamah memenangi perlawanan.

"Dan orang-orang yang berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana memenuhi kehendak agama Kami, sesungguhnya Kami akan memimpin mereka ke jalan-jalan Kami (yang menjadikan mereka bergembira serta beroleh keredhaan) dan sesungguhnya (pertolongan dan bantuan) Allah adalah berserta orang-orang yang berusaha membaiki amalannya."
Al Ankabut : 69

"Dan sesiapa yang menghendaki akhirat dan berusaha mengerjakan amal-amal yang baik untuk akhirat dengan usaha yang layak baginya, sedang dia beriman, maka mereka yang demikian keadaannya, diberi pahala akan amal usahanya."
Al Isra' : 19


Nak order boleh aje...sms/whatsapp 24hours ye...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Saturday, October 26, 2013

Berehatlah....

Assalamualaikum WBT

Mama nak petik maksud sepotong ayat Al-Quran

"Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kemurahanNya dan kasih sayangNya ialah tidurnya kamu pada waktu malam dan pada siang hari dan usaha kamu mencari rezeki dari limpah kurniaNya (pada kedua-dua waktu itu). Sesungguhnya keadaan yang demikian mengandungi keterangan-keterangan bagi orang-orang yang mahu mendengar (nasihat pengajaran)."
Ar Rum : 23



Salam Selamat Malam semua...
Selamat berehat...

Mama pun nak berehat...
Nak order boleh aje...sms/whatsapp 24hours ye...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Aduh Mama! Sakit perut!

Assalamialaikum WBT
Salam pagi sabtu!
Pagi ni Haarith Hashim kata dia sakit perut...mlm td ada muntah2.


Sekarang Mama bawa dia ke klinik sebab dia ada beritahu yang semalam ada doktor dan nurse dtg sekolah sbb ada kes food poisoning.
Hashimisz mmg sentiasa bwk bekal ke sekolah. Sebab dia org kan picky eater...so..Mama akan berhempas pulas setiap pagi bekalkan food utk diaorg. Sekolah mmg ada beri food (RM100 sebulan compulsory) tp memanglah diaorg x makan pun....Baba bayar aje...kira mcm donation ke sekolah setiap bulan.

Pastu Mama pun gugel2 laaa sementara tunggu doc sampai....

Antara jenis2 sakit perut.

Kembung
Ketika kembung, perut terisi penuh dengan udara. So, antara cara untuk kurangkan rasa sakit adalah dengan bergerak atau berjalan. Ianya dapat mengurangkan rasa sakirlt yang mencucuk2. Apabila kita kembung...kita boleh try makan slow2 untuk merawatnya.

Heartburn
Heartburn terjadi ketika bahagian perut (dan biasanya sampai dada) terasa seperti terbakar. Boleh segera atasi dengan ubat pedih ulu hati yang ada di pasaran supaya keadaan tidak bertambah parah. Antara pencegahannya jangan terus berbaring setelah makan.

Sembelit
Susah buang air besar memang menyakitkan. Penyebab masalah ini adalah kurang serat dan kurang minum. Jadi untuk mencegahnya, jangan malas makan serat dan memperbanyak minum air.

Cirit birit
Dehydrate adalah yang paling ditakuti apabila diserang cirit birit. Cirit birit kebiasaannya disebabkan oleh kuman. Antara cara terbaik mengatasi cirit birit ianya rajin mambasuh tgn terutamanya sebelum dan selepas makan.

4 cukup lah ye....banyak lg jenis2 dan simptom2 ....tapi korangkan rajin gugel kan......
Nak sampai turn dah....
Tata!

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Friday, October 25, 2013

Tahajjud Call...nantikan ia...

Assalamualaikum WBT

Salam selamat malam semua...

Mama nak berehat dulu...esok banyak tugas yang menanti (jika maih ada esok untuk Mama..)



Maafkan Mama ye kalau ada silap salah...



Nantikan panggilan ini esok pagi..

Jom tidur awal dan niat nak bangun tahajjud!

"Dan bangunlah daripada sebahagian waktu malam serta kerjakanlah solat tahajjud padanya, sebagai solat tambahan bagimu, semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji"
Al Isra' : 79

Nota untuk diri.

p/s : set alarm ye

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Untuk lelaki yang sihat...

Assalamualaikum WBT

Semalam ada lah yang bertanya kat Mama...

"Shaklee ni untukorang perempuan aje ke?"
"Ehhh...tak lah...lelaki pompuan semua boleh makan..."
"Tapi nampak mcm tak banyak cerita pasal kebaikan vits ni utk lelaki"
"Owh..ye ke?? Nanti Mama story skit..."

So...Mama nak story sikit...
Sikit aje tauu...
Sekadar sharing...
Kalau nak tau lebih lanjut...PM Mama tau...ihihhihi

Ada 3 vits yang glamer untuk set kesihatan lelaki..
Ramai orang gelarkannya Men's Vital Set

Apa yang terkandung dalam Men's Vital Set???

Omega Guard



Vita E Complex



Zinc Complex



Gabungan hebat ketiga2 ni dapat memelihara kesihatan prostat, meningkatkan kecergasan dan kesihatan badan, memelihara jantung yang sihat, membantu mengekalkan tekanan darah yang normal dan mengawal tahap kolestrol yang sihat.

Kalau bajet ada lagi...boleh tambah..

COQ Health Plus

Haa...apa tunggu lg...
Slalu kita harap husband belikan kita hadiah.,...apa kata kali ni...kita beri husband kita hadiah pulak...yang best tu..kita pun boleh share makan sama...kan best...kasih sayang semakin erat gitu...insya Allah...

Dan buat yang pening2 nak pk nak beli hadiah apa utk suami bagi hari lahir atau anniversary...mungkin ini adalah pilihan yang tepat...dan TERBAIK!!



Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara




Lola, Lulu, Lili dan Ello

Assalamualaikum WBT

Salam sayang semuaaaa

Lambat skit Mama masuk opis ari ni...pagi tadi Mama uruskan vits2 yang untuk di poskan... Alhamdulillah..ari ni ada cust from Sabah...syukur...

Dan Mama balik rumah...Mama nampak ni....



Mama nak kenalkan sorang2 ye...

Yang bear pink besar tu nama Lola..
Yang girl kaler biru tu Lulu
Yang pink kecik tu nama dia Lili
Yang ijau tu semua kenal kan...tu nama dia Ello..

Ni semua pemiliknya bernama Anees Hashim
Kami gelarkan dia DIVA

Hahahaah..kenapa DIVA???
Korang agak2 lah sendiri kan...sbb dia mmg ala2 diva..hihiihihi

Kat rumah panggil Adek..semua panggil dia Adek...

Adek dah sekolah...walaupun umur baru 3 tahun...insist sangat nak ke sekolah sebb abang2 kakak semua ke sekolah kan...

Ok lah... tu je nak story.,..
Bear n dolls pun boleh jadik cerita kan...
hahaahha

p/s : Hashimisz semua makan Meal Shake dan Vit C Chew tau...anak2 Shaklee yang bijak...insya Allah!

Nak vits Shaklee???

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara


Thursday, October 24, 2013

Mama dah start makan kolagen!!

Assalamualaikum WBT

Hohohoho....



Baca tajuk tu macam apa je kan...tu pun nak story kat blog...tapi yelah..Mama nak story gak...

Hasil bonus bulan lepas Mama belilah Collagen Powder Shaklee untuk hadiah diri sendiri...selalunya mcm tu laa...dapat je bonus..Mama akan amik beberapa portion duit utk hadiah kerja keras Mama..dan disebabkan bulan ni offer kolagen..so Mama pun beli laa kolagen...kuikuikui....

Hasilnya??
Laaa...baru sekali makan dik nun..

Nanti Mama story apa jadik lepas beberapa hari...boleh??
Hahahahaah...

Tapi tak hanyir tau...
Mama minum ngan Performance Drink...
Kalau ada ESP lagi best dan power hasilnya... (hasil testimoni senior2)
Tapi kebetulan ESP Mama abis laa...so..minum ngan PD aje lah dulu...tunggu stok ESP Mama sampai...



Korang nak try??
Bulan ni promo kolagen tau
Korang share2 laaa...buy 6 free 1...
So..share laa 7 orang...takpun share 3-4 org...then lebih jual...sbbnya kalau beli 6 free 1 tu..korang dapat free membership tauuuu...sgt2 beruntung!!
Dah laa dapat free membership..next month..Shaklee hantar pulak cek bonus... haaa..untung tak???


Eh..Mama nak tdo lah...ari ni banyak aktiviti berjalan...
Esok kids masih lagi exam...so..kena bangun awal..

Korang pun tdo laa awal..boleh bgn tahajjud..
Doa sblm tdo moga Allah gerakkan kita utk bertahajjud...


Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Selamat berpantang!!!

Assalamualaikum WBT

Salam kasih sayang semua....

Pagi khamis yang sangat berbahagia...
Alhamdulillah...

Suka Mama pagi ni...terima berita BFF Mama selamat melahirkan seorang baby boy!! Syukur Alhamdulillah...

Adik Mama pun dah selamat lahirkan baby boy hari Isnin lepas...Alhamdulillah...



Maka..bila dah bersalin tu..start laa tempoh berpantang yang sangat menyeramkan dan menggembirakan...hhahahaahah..gembira sebab tak yah pegi keje...yay!!

Oh ye...dah kebetulan cerita pasal berpantang ni...Mama nak share skit pasal supplement Shaklee yang sesuai untuk diambil oleh ibu2 yang baru melahirkan...(juga sesuai untuk menyusukan)

Vitalea
Multivitamin yang diformulasi khusus dengan 28 jenis vitamin yang penting untuk ibu2. Kadar vitamin yang mencukupi membantu penghasilan susu yang berterusan serta berkhasiat disamping menggalakkan kesihatan ibu dan juga bayi secara total.


Vita C
Terdapat kajian yang menyatakan seorang ibu yang menyusukan anak, apabila dia mengambil vitamin C, khasiat vitamin C banyak tertumpu kepada bayi. Seperti mana yang diketahiu umum, vitamin C sangat penting bagi menguatkan sistemimun disamping membantu membina kulit, gigi dan gusi yang sihat. Vitamin C juga dapat melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen untuk membina serta menguatkan sel2 tisu dalam badan selain membantu dalam penghadaman zat2. 1 biji Vitamin C Shaklee bersamaan dengan 7 biji oren!!

B Complex
Sokongan kepada sistem saraf dan metabolisme yang sihat. B-Complex Shaklee unik kerana ianya dilengkapi dengan asid folik dan 8 jenis vitamin B. Ianya bagus untuk memelihara kesihatan yang baik selain bertindak sebagai ejen penenag dan anti-stress. Ianya juga dapat membantu pembentukan sel2 merah dan tubuh, menukarkan protein, lemak dan carbo sebagai tenaga sekaligus membuatkan kita sentiasa segar dan bertenaga! Kesegaran dan tenaga yang optimum penting untuk ibu2 yang menyusukan bayi.

Zinc
Dalam buku tersebut dinyatakan bahawa zink ni merupakan mineral yang diperlukan oleh badan untuk pemuliharaan dan pertumbuhan sel badan manusia. Ianya mempunyai kaitan dengan 300 jenis enzim dalam badan untuk membantu dalam metabolisma protein, karbohidrat dan lemak. Ia merupakan mineral kedua penting selepas zat besi. Sangat bagus untuk merawat luka!

Additional :

ESP
Bayi memerlukan protein yang banyak untuk tumbesaran yang berkekalan dan juga sempurna. Sumber protein yang baik dalam diet penyusuan adalah amat penting untuk pengeluaran susu. Protein juga membantu membina dan mengekalkan sel-sel yang menghubungkan setiap bahagian tubuh. Antara sunber protein yang terbaik adalah protein soya. Kita disarankan untuk mengambil sekurangnya 3 hidangan protein setiap hari.

Alfalfa
Vitamin K, A, B1, B6, C, E, dan juga kalsium terkandung di dalam Alfalfa Shaklee. Kesemua yang terkandung dalam Alfalfa memberi impak yang signifikan kepada pertumbuhan dan perkembangan yang sihat. Alfalfa mempunyai akar tunjang yang mengunjur sedalam 6m ke bawah dan ianya mampu menyerap pelbagai zat n mineral di dalam tanah selain daunnya yang mampumengumpul klorofil yang banyak semasa proses fotosintesis. Ianya juga diguna secara tradisional sebagai "milk booster".
*hanya boleh diambil selepas 2minggu kelahiran.

Ostematrix
40% daripada susu ibu adalah kalsium! Kalsium amat penting untuk pertumbuhan tulang n gigi bagi bayi juga buat ibu yang menyusukan. Harus diingat ibu2 yang menyusukan anak2nya memerlukan 1000mg-1300mg kalsium setiap hari untukmenampung keperluan kalsium dirinya dan juga bayi yang disusui.

Lecithin
berfungsi sebagai pemecah lemak dan juga berfungsi sebagai pelarut kolestrol dan lemak2 tepu yang lain. Lecithin menyebabkan lemak terapung dalam darah dan seterusnya mencegah lemak dari melekat semula pada badan. Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan. dapat membantu ibu2 jika menghadapi bengkak susu.

Omega Guard
Asid lemak omega 3 membantu anda mengawal rasa lapar dengan menstabilkan paras gula dalam darah dan membantu membakar lemak dan memecahkan lemak berlebihan dalam badan. Mengawal kolesterol dan membuang kolesterol tidak perlu.

Haaa...penat baca ye...
Jangan penat nak order sudah...hahhha


Best kan bau baby...bau anak syurga...
Jaga diri ye...pantang ni time kita relaks2...hiihihi




Ok..nak order??
Macam biasa laaa..

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Wednesday, October 23, 2013

Luaskan kuasamu... UITM Shah Alam & Shaklee

Assalamualaikum WBT

Eh..ramai rupanya student UITM Shah Alam ni peminat Shaklee....



Boleh kata tiap2 hari ada student pm Mama tanya pasal Shaklee tau...

Mama suka student yang ambil berat pasal kesihatan ni...
Maklumlah..koranglah harapan agama dan bangsa...so..kena laaa sihat bertenaga...
Nak belajar lagi...nak bersilaturrahim lagi..nak berakti dan berkhidmat lagi...

So...
Insya Allah..Mama akan penuhi hajat adik2 semua yang nakkan kebaikan Shaklee dikongsi bersama...

Kesian adik2 nak belajar kan...Mama sedia hantarkan kat korang tau...just mention kolej mana atau rumah sewa kat mana...atau nak hantar kat fakuliti pun ok je...

Adik2 UITM suka amik B Complex dan Vit C!!
dan diaorg (girls) suka sangat kat vit e!!
So, apa tunggu lagi..Mama beri harga terbaik untuk korang..insya Allah..

Jom..sapa2 yang nak order...boleh PM Mama laju2 ye...
Nak cepat..SMS/Whatsapp ye...cepat2...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Gusi bermasalah????

Assalamualaikum WBT

Lewat malam tadi...bff Mama whatsapp..tanya pasal gusi...katanya gusinya nampak akar2 gigi sudah..

Mama pun rasa mcm terpanggil nak selak mr gugel pasal ni...



Sekali Mama jumpa pasal gangivitis..
Mama rasa nak share laa...

Credit to BabyCenter.

Kebanyakan daripada kita pasti akan mengalami gusi berdarah dan gigi sensitif (gingivitis) pada satu ketika dalam hidup, tetapi perkara ini lebih kerap berlaku jika anda hamil. Hormon-hormon kehamilan boleh membuatkan gusi anda bengkak. Ini bermakna ia lebih mudah dan lebih kerap berdarah, terutamanya apabila anda memberus gigi atau memflos.

Kalau mengikut kata hati, anda mungkin akan cuba mengelak dari melakukan apa-apa yang akan membuatkan gusi anda berdarah, tetapi penting bagi anda memberus gigi dengan kerap. Gunakanlah berus yang lembut jika gusi anda bengkak. Ketika memflos pula, buatlah dengan perlahan-lahan.

Plak (lapisan air liur, bakteria dan sisa makanan yang menyaluti gigi di antara waktu memberus gigi) boleh membuat gusi anda lebih mudah berdarah. Anda boleh mengurangkan jumlah plak yang terbentuk pada gigi anda dengan mengikuti tip-tip berikut:

Berus gigi anda selama dua minit, sekali pada waktu pagi dan sekali lagi sebelum tidur pada waktu malam, dengan menggunakan ubat gigi berfluorida.

Gunakan berus gigi elektrik. Berus elektrik lebih berkesan menghilangkan plak dan mengurangkan bengkak gusi berbanding berus gigi biasa.

Bersihkan celah-celah gigi anda sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk mengeluarkan plak dan sisa makanan. Anda boleh gunakan flos atau berus mini (interdental brushes).

Jumpa doktor gigi dengan kerap.

Jika anda merokok, hentikanlah. Merokok boleh membuatkan penyakit gusi semakin teruk. 

Tanyalah doktor atau doktor gigi mengenai pengkumur mulut yang selamat digunakan jika anda hamil. Pengkumur yang mengandungi antiseptic chlorhexidine boleh digunakan, tetapi boleh meninggalkan kesan kotor pada gigi dan lidah. Anda mungkin perlukan bantuan doktor gigi untuk menghilangkan kesan ini.



Gingivitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan penyakit yang dipanggil periodontitis. Periodontitis melemahkan tisu-tisu dan tulang yang mencengkam gigi pada rahang anda. Tidak kira samada anda hamil ataupun tidak, jika tidak dirawat, periodontitis boleh menyebabkan gigi tercabut, atau mungkin lebih teruk lagi.

Anda boleh menghentikan kerosakan dengan mengikuti tip-tip bagaimana membersihkan gigi dan gusi seperti yang disenaraikan di atas. Dengan mempraktikkan kaedah tersebut serta rawatan daripada doktor gigi, anda dapat menghentikan periodontitis daripada menjadi semakin buruk. Rawatan yang diberikan mungkin termasuk mencuci gigi (scaling) di mana tartar akan dibuang dan dasar gigi akan dibersihkan.

Jika anda tidak menghentikan kerosakan yang disebabkan oleh periodontitis, gigi dan gusi anda akan rosak teruk. Jika keadaan ini berterusan, ia boleh menyebabkan perkara-perkara berikut:
:: Gusi anda terkena jangkitan dan bernanah. Ini dipanggil abses gigi.
:: Ruang kosong terbentuk pada bahagian di mana gusi dan dasar gigi bertemu.
:: Ruang kosong di sekeliling gigi menjadi semakin besar. Gusi mula meregang daripada dasar gigi.
:: Gigi anda menjadi longgar.
:: Gigi mula tercabut.

Ini mungkin kedengaran sungguh menakutkan, dan penyakit ini perlu sampai ke peringkat yang teruk sebelum gigi anda mula rosak seperti ini.

Ishhhhh..mcm scary..
So, jaga gusi anda...

Nak jaga struktur gigi dan gusi yang baik???

Jom amalkan Vit C..bagus utk gigi dan gusi tau...

Ostematrix juga bagus...

Nak tambah lagi??? Boleh juga ambil CoQ Health Plus....

Best betul laa Shaklee..mcm2 ada....

Jom..sapa2 yang nak order...boleh PM Mama laju2 ye...
Nak cepat..SMS/Whatsapp ye...cepat2...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara




HQ Shaklee yang penuh....

Assalamualaikum WBT...

Salam sayang semua...

Mama agak bz hari ni... sebab Mama nak ke HQ...

*kredit utk tuan punya gambar..taken from mr google. TQ

Sekarang sepanjang masa HQ penuh...so..kena tunggu awal2 depan pintu..

Mama kena fetch Aiman Hashimdan Anees Hashim kul 12pm..so..kena manage time betul2...hihihihihi


Jom..sapa2 yang nak order...boleh PM Mama laju2 ye...
Nak cepat..SMS/Whatsapp ye...cepat2...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara

Kisah Mama kena denggi....

Assalamualaikum WBT

Haaa..kan Mama kata Mama nak story panjang kan..

Ini laaa kisahnya...kenapa Mama senyap last few days...

Nak jadi cerita...

8/10 Mama pi round garden ngan Baba...konon2nya exercise laa...badan Mama dah rasa mcm tak sihat...mcm sakit2 gitu...tapi Mama gagahkan juga nak exercise...sampai aje rumah..Mama terus tdo...dan bangun jap dengan keadaan tak larat..pi amik Anees Hashim kat sekolah..then Mama sambung balik tdo...tak larat sungguh rasa badan...



9/10 Mcm tu jugak..bangun hanya untuk solat..Mama tak larat nak buat apa2...makan pun tak de selera...

10/10 Baba bawak Mama pi klinik...cek2 rupanya demam 39.5..kena cucuk sekali..then..doc decide amik darah..pufffffff....positif denggi.. ujian.... Mama terus demam dan demam hari tu... masih lepak juga atas katil...solat pun berbaring...kalau larat skit Mama duduk...tapi mmg flat abis laa Mama...

11/10 Tak pegi klinik...bertahan di rumah...tapi memang tak tahan sebenarnya...makan memang tak de selera langsung..haihhh...ujian Allah beri...

12/10 Pi klinik...kali ni masuk 2 botol air..sbb platlet Mama dah turun! Then doktor terus suruh serah diri kat hospital. Maka..admitted laa Mama di DEMC..uhuhuhuh..kejap2 cucuk amik darah...masuk lagi 3 botol air...



13/10 Platlet turun lagi! minum mcm2...terharu betul Mama... keluarga dan rakan2 yg dtg bwk mcm2 utk cepatkan Mama baik...Mama still continue makan Nutriferon dan juga Performance Drink + Air Zam2...
masuk lg 3 botol air ari ni...uhuhuhuhu...darah amik 3 kali...lebam sudah tgn...

14/10 Doktor datang pagi2 lagi...bg tau platlet Mama dah naik...so..dia nak bg discharge! Alhamdulillah...tp doc suruh Mama rehat sbb Mama tak pulih sepenuhnya lagi.. memang pun..pening2 gitu..jalan tak stabil.

15/10 Raya!!!! Mama jalan ke surau...badan still imbalance..tp gagahkan jua..

sekarang...
Ada certain time masih lagi rasa imbalance...dan kadang2 gigil2

Mama still continue Nutriferon dan Performance Drink

Ujian Allah beri sbb Allah nak hapuskan dosa dan tinggikan darjat kita...
So, Mama terima dengan redha..Alhamdulillah...sayangnya Allah pada Mama..

Tu je laa sebenarnya Mama nak story...cut short...kalau nak carita one by one...nampaknya Mama tak tdo laa..hihihihi

Cuma Mama nak share aje...if ada antara sedara mara atau kawan2 yg kena denggi...mungkin korang boleh suggest Nutriferon dan Performance Drink untuk beri tenaga dan kuatkan daya imun...tapi..kena ingat..segala2nya Allah dah plan untuk kita dan perancangan Allah yang terbaik..kita cuma berikhtiar..dan kena laa ikhtiar kan...

Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-
1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201
2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
COD di Shah Alam,Subang Jaya, Ara Damansara & Petaling Jaya
PosLaju seluruh negara