Wednesday, April 30, 2014

Pengedar Sah Shaklee di Shah Alam

Assalamualaikum WBT

Accept your past without regret
Handle your present with confidence
Face your future without fear

Be Yourself!
No matter what other people think. 
Allah made you the way you are for a reason.
Besides, an original is always worth more than a copy!!




Ya,
Mama masih lagi S.I.D
Ramai yang call Mama tanya buat lagi ke Shaklee...
Bukan buat, Mama supply aje...Independent Distributor kan...bukan manufacturer..hahahah
Cuma dengan cara Mama sendiri...
No pushy2..,.no forcing2..free and easy...
Tapi dengan syarat..jangan buat Mama serabut, ataupun suka main order pastu cabut..
korang nak..just drop me a call..

Well,
Buat warga Shah Alam..
Grab the chance..

Selamat Hari Pekerja!!!

Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201


:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::

SHAKLEE : Maaf ye..Mama bukan STOKIS

Assalamualaikum WBT

Maaf ye..

Mama ni hanyalah INDEPENDENT DISTRIBUTOR..bukannya STOKIS ataupun BRANCH tempat sapa2 nak beli dengan harga ahli ataupun nak gunakan keahlian shaklee untuk beli barang and dapat point.

Mama adalah seorang distributor utk korang beli brg dengan HARGA RETAIL dan jika nak HARGA AHLI, KENA LAH JADI AHLI DULU...dan Insya Allah Mama akan tolong daftarkan. Hanya ahli/downlines Mama aje yang Mama boleh bantu utk membuat pembelian dengan harga ahli dan bukannya org yang mendaftar dengan org lain.

Maaf sangat2 ye..

Kami2 SID ni masing di-bound dengan rules and regulations..bukan simply2 jual sukati and boleh bagi harga sukati..dan bukannya laa pulak boleh nak guna ID org sukati..
Sometimes Mama paham akan keadaan korang yang mungkin jauh ataupun payah nak dapatkan brg2..tp..at the same time korang kena paham gak rules and regulations yang membataskan kami berbuat demikian.

Okeh..
Salah satu solution yang korang boleh buat adalah..
Hubungi balik upline, dan minta panduan daripada mereka utk pembelian. Sometimes, they can help you. They should help you anyway...
Kalau ada laa adik ke..abg ke..kakak ke.. yg dah jadik members..mintalah diaorg buatkan pembelian. They will help you anyway..
Boleh je nak beli from Mama..tapi Mama tak boleh nak berikan harga ahli ataupun tolong belikan guna ID sapa2 pun..so..Harga Retail ye adik2..

Maaf sekali lagi..

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::

Petua Hilangkan Kesan Hitam

Assalamualaikum WBT

Meh..meh..Mama nak share skit petua org dolu2...
Simple aje..





1. Untuk kurangkan/hilangkan kesan hitam di ketiak, leher ataupun celah paha.

Bahan2nya
Kapur sireh dan sebiji limau nipis.

Cara2nya
Campurkan kapur dengan perahan limau nipis hingga sebati dalam satu bekas atau piring. Sapukan campuran tadi kat kawasan ketiak anda. Biarkannya lebih kurang dalam 15 minit. Lakukannya selepas mandi dan amalkan setiap hari selama seminggu..pastu ulang selang sehari minggu berikutnya.
Insya Allah..bukan setakat hitam tu kurang..ketiak pun mcm tak berbau lagi..
Boleh apply kat leher dan celah paha..tapi kalau adaluka atau melecet..atau ada rasa pedih..stop and bilas..try lenkali pulak..


2. Untuk hilangkan kesan daki di kolar baju

Bahan2nya
Cuka dan soda bikarbonat

Cara2nya
Campurkan cuka dengan tepung penaik (baking soda) dan lumurkan pada bahagian pakaian. Biarkan beberapa minit sebelum dicuci.


3. Untuk hilangkan lingkaran gelap di bawah mata

Bahan2nya
Lemon dan air suam

Cara2nya
Campurkan perahan jus lemon dengan sedikit air suam. Sapukan ke bahagian bawah mata dua kali sehari. Lakukan setiap hari sehingga mendapat hasil yang memuaskan hati.


4. Untuk hilangkan titik hitam dalam hati

Bahan2nya
Mahu, Tahu, Kita

Cara2nya
Taubat

Nabi Muhammad SAW bersabda: “Sesiapa yang melakukan satu dosa, maka akan tumbuh pada hatinya satu titik hitam, sekiranya dia bertaubat akan terkikislah titik hitam itu daripada hatinya. Jika dia tidak bertaubat, maka titik hitam itu akan terus merebak hingga seluruh hatinya menjadi hitam.” ( HR Ibn Majah )

Dosa adalah penyebab titik-titik hitam di hati.Kita pula tak terlepas dari melakukan dosa.Dan Rasulullah sudah pun bagitahu kita cara untuk menghilangkan titik hitam di hati iaitu dengan bertaubat.InsyaAllah dengan taubat kita setiap hari, hati kita akan bersih dari noda dan dosa.

Nabi Muhammad SAW bersabda yang maksudnya:”Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati.”(HR Bukhari)

Hati lah yang menentukan baik atau jahat seseorang itu.Hati yang baik lah yang memain peranan menggerakkan anggota badan dan pancaindera lain melakukan kebaikan.

----

memberilah ketika hidup

Aida@Igloomama
Shah Alam

Kuala Gandah..The Elephant Sanctuary

Assalamualaikum WBT

Alahaiiii...
Ni yang susah hati..

ISSA buat school trip ke tempat ni..
Kenapa laa jauh sgt..



Maaf ye Hashimiz..Mama tak dapat berikan kebenaran utk trip kali ini...jauh bebenor utk anak2 darjah 2 dan 3....

Tapi..
Insya Allah kita switch ngan other plan ye..

Err..korang tak tau ada tempat konservasi gajah2 kan??
Nanti boleh masukkan dalam list trip..

Kami??
Rasa mcm nak pergi juga..one sweeet day insya Allah..


---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::

Monday, April 28, 2014

Bila Mama Masak : Soggy Nasi Arab


Assalamualaikum WBT

After so many times Mama did this and for this time..it's SOGGY!!


Arrgghhh..marahnya rasaaaaaa...



After a thorough preparation here and there, the perfect measurement, the perfect rice (basmathi), the perfect beef..the best tulang rusuk, the nasi was a nightmare for Mama!!

Yes..I am not perfect tho...

Korang tau tak..last2 Mama dapat tau kenapa laa nasi tu jadi lembik dan sangatlah tak cantik...

Displaying 20140428_171820.jpg

Yess...minyak/lemak from the tulang!!
Haihhhhh...apsal kali ni banyak sangat minyaknya???

Bila dah lembik tu..Mama pun tukar lah periuk..dan apa yg Mama dapat adalah....1/4 dari periuk adalah MINYAK...huwaaaaaaa
Patutpun nasi tu lembik...soggy... #nasibbaiknasitakjadibubur

Bukan first attempt pun Mama buat nasi minyak berketurunan Arab ni berlaukkan tulang di dalamnya..tapi dah berjuta-juta kali...kenapakah ianya terjadi pada hari ini??? cer citer..cer citer...huwaaaa..serius sedih..

Tapi kan..terpikir sesuatu dalam hati..

Ku masakmu dengan penuh kasih
Ku masakmu dengan penuh sayang
Kiranya minyak yang keluar 
Adalah kasih adalah sayang
Melimpah ruah untuk yang tercinta..

Maafkan Mama, Baba
Maafkan Mama, Ma
Maafkan Mama, Balqees, Haarith, Aiman dan Anees...
Terlebih maknanya kasih
Terlebih maknanya sayang
Tiada satu detik tiada rindu Mama buat kalian...


Mesej Baba..
Explain laa why the nasi become soggy..
Naseb baek Baba kata...













So...
Ya ampunnnn...
Moga lepas ini, peristiwa ini menjadi pengajaran..
Ingat ye..manusia tak semua sama walau luar nampak sama..
Sama jugak macam daging ye...err..tulang pun..hahahha



Hargailah pasangan, masa mereka ada....

Assalamualaikum WBT

Mama ingin berkongsi ayat sahabat Diyana Baiduri Nik Naziman.

"Hargainya pasangan anda ketika mereka masih ada"

Penghargaan bukan apabila pasangan dilimpahkan ataupun dimewahkan dengan wang ringgit atau harta benda.
Apalah ertinya jika pemberian hanya sebagai memenuhi tanggungjawab tapi tanpa hati.

Apakah memberi dengan hati berlainan?
Iya.

Apa buktinya?
Senang. Kenapa pasangan kebanyakan bercinta sebelum berkahwin?
Kerana ingin mengenali hati masing-masing (kononnya).

Selalu waktu bercinta, pasangan selalu bagi hadiah. Adakah anda ingat tentangnya?
Betul-betul ingat. Sebab setiap hadiah punya sebab dan punya memori.

Agak2nya sebab apa?
Sebab ianya sampai ke hati. Setiap perbuatan kekasih sentiasa menyentuh hati.

Kenapa tak sambung benda tu selepas kahwin?
Sebab dah tak tau nak letak mana dah dalam hati lagipun dia dah lain sangat dr yang kenal dulu.

Hahahahaha...

Kan...

Pasangan (kebanyakannya wanita) selalu mengimpikan suami mereka seperti yang mereka kenal semasa zaman berkasihan dahulu. Penyayang, romantik, particular, adalah sifat sejati sang kekasih.

Manakala suami pula selalu menganggap wanita yang dikahwininya sentiasa bercakap lembut, wangi, cantik bergaya dan muda di depan matanya. Kerana mereka berkekasih dengan wanita yang dahulunya masih muda, cantik bergaya dan mereka menghabiskan banyak tahun yang sia-sia dengan hanya melihat.

Semua yang cantik dan baik2 selalunya mudah menyentuh hati.

Cuba sang kekasih sebelum berjumpa pasangannya ambil dua tiga minit untuk membayangkan yang kekasih wanitanya nanti bakal comot dengan baju yang tak matching, dengan rambut yang serabut mengejar anak2 yang tidak memakai seluar. Ataupun membayangkan boyfriendnya balik kerja dengan muka yang berjambang dan bermisai tidak terurus dan menggosok-gosok perutnya yang semakin hari semakin buncit memarahi kita kerana kita belum masak lagi. 

Mama yakin ramai yang tak sanggup nak bergewe lama2 kan...

Kahwinlah
Bernikahlah
Semasa kalian masih muda.
Tatkala kalian sudah mengenali seseorang, mintalah pada Allah agar mempercepatkan urusan jodoh kalian jika itu yang terbaik, bukan dengan keluar berdua-duaan untuk sibuk mengenali hati masing2..
Kurangkanlah rasa cinta zaman berkasihan sebaliknya bercintalah setelah disatukan. 
Kerana itu lebih baik, lebih indah dan lebih cepat menyentuh hati.

Kita sebenarnya tak tahu bila pasangan kita akan dipanggil Ilahi.
Oleh itu,
Hargailah mereka dengan hatimu
Agar apa yang diberi melekat dalam hatinya
Bukan sekadar sesuatu yang akhirnya habis di mulut atau perut
Atau pun yang penuh bergayut di leher, tangan dan kaki
Tetapi yang tamatnya dengan redha Allah.
Yang perginya diingati
Bukan dinanti
Kerana sesuatu yang dari hati selalunya bisa menyentuh hati..... 

Salam penuh kasih sayang buat sahabat kami Diyana Baiduri dan anak2nya, moga kalian terus tabah dan sabar.
Semoga Allahyarham Zul tenang di sana, menanti kalian di pintu Syurga, Insya Allah.

Saturday, April 26, 2014

Krisis Wanita Di Pertengahan Usia (30tahun ke atas)





Assalamualaikum WBT

Krisis wanita di pertengahan usia...


Antara konflik yang selalu terjadi adalah tidak yakin dengan penampilan diri.
Wanita dipertengahan usia selalu merasakan diri mereka selekeh dan tidak sempurna di mata suami mereka. Lebih2 lagi bila org slalu kata.."umur lelaki start at the age of 40" OMG..OMG!!
Rasa wajah tu tak cantik laa, tak gebu laa..lepas tu banyak pk..mcm mana nak buat, tapi poket kosong..kalau mintak kat suami pun kena ketawa aje..hahaha...
(betul kan..betul kan???)

Alaa...
Tak yah pk laa
Buat penat aje..
Mmg laa kut mula2 tu rasa mcm terasa laa..sakit hati laa..tapi sesuatu benda kalau kita get use to it..lama2 jadik imun..

Bak kata Ustazah Kak Chik..
Simpan lah apa yang selalu dok kita pk bukan2 tu..banyakkan baca Al-Quran, berkawan dengan Al-Quran. Bersangka baik dengan Allah, percaya apa yang terjadi adalah yang terbaik Allah dah aturkan kat kita. Kalau kita dok harap sgt benda2 yang kadang2 kita pun tak akan dapat (contoh nak suami romantik2 ngan kita tapi mmg suami kita bukan pesen lentuk2 mcm tu) nanti kita yang stress tak pasal2..mmg laa lama2 suami pun malas nak layan..sbb suka stress tak tentu pasal. Hahahah..itu ayat yang Mama dah olah laa ye..

Tapi Mama tak nafikan lah..
Kita ni pompuan kan..bila usia dah lanjut skit..mmg bnyk benda kita pk.
Tapi Mama harap, Mama dijauhkan laa dengan pk benda2 yang bukan2, tapi nak pk benda2 yang baik2 aje..

Ada org pulak pk..tak risau ke kalo suami lari ka?
Alaa..dia dah besar dahhh...dia dulu kawen pun bukan janji depan Mak Ayah aje..dia janji ngan Allah..so..serahkan segalanya pada Allah.

Kalau somi kawen lain??
Laa..lagi laa tak yah risau..sebb ada daaa org nak tolong share tanggungjawab. tak payah pening2 nak pk nak masak apa2 hari2..letih laa kalau dok pk apa orang cakap kan..

Memang nampak jawapan mcm agah semacam. Tapi itulah realiti. Kita tak tau apa yang terbaik buat kita selagi mana kita bergelar manusia. Mmg org suka cakap..tapi kita pun tak mampu nak tutup mulut diaorg. Apa yang kita patut buat ialah back to Allah..mengadulah, mereportlah, menangislah, sukalah, kongsilah, apa aje dengan Allah kerana Allah sedetik pun tak akan tinggalkan kita..apa jua keadaan kita..gelebeh ke..tak glowing ke...gemuk ke...kerempeng ke..bnyk selulit ke..hitam legam ke..banyak jerawat ke..

Jangan buat benda2 yang bukan2 tau..yang mengundang laknat Allah.


Cuma sometimes Mama rasa buat para suami kan..agak2 laa skit..isteri semakin berusia..semakin sensitif, semakin beremosi..lagi2 kalau sampai masa nak menopos tu..tanggungjawab tetap tanggungjawab, sayang tak sayang tu belakang kira..isteri yang baik sebaiknya dilayan baik2 juga tho korang tak sayang pun..so.take note gak ek..

Ok laa..setakat ni je laa coretan edisi sempoi Mama..

Nanti kut2 rajin kita jumpa lagi...(best gak tulis gaya sempoi2 gini.ihihihi)


Friday, April 25, 2014

PCOS : Polycystic Ovarian Syndrome

Assalamualaikum WBT


Mama tertarik dengan cerita pasal PCOS
Jom share apa yang Mama jumpa.
Thanks to blog owner!!




Satu sindrom endokrin yang kompleks yang menyebabkan anovulatory cycle (kitaran haid tidak tetap dan tanpa ovulasi) dan banyak cyst pada ovary ('polycystic ovaries').

Selain daripada itu, ia menyebabkan berlebihan hormon testosteron (yang menyebabkan jerawat dan berlebihan bulu pada badan), resistan kepada insulin (berkait dgn obesiti, kencing manis dan tinggi kolesterol dalam darah). Wallaubagaimanapun, simptom dan keterukan penyakit berbeza bagi setiap wanita.

Punca utama tidak dapat dipastikan, tetapi berdasarkan banyak kajian yang dilakukan ia banyak diklasifikasikan dalam penyakit genetik/keturunan.

Mengikut kajian yg dilakukan oleh WHO (2010), seramai 116 juta wanita seluruh dunia (3.4% populasi) yang menghidap PCOS. Ada juga yg menjalankan kajian (2011), mendapati terdapat 18% wanita menghidap PCOS dan 70% daripadanya tidak pernah didiagnos sebelum ini.

Bagaimana cara mendiagnos PCOS?

Pengambilan sejarah : berkenaan kitaran haid
Pemeriksaan fizikal : obesiti, lebihan rambut/bulu pada badan ('hirtusim')
Ultrasound abdomen : ovari dan uterus, juga utk melihat folikel dalam ovari
Ujian darah hormon :
                  - Serum Testosteron - tinggi
                  - Day-3 LH/FSH ratio - melebihi 1:1
                  - Day-21 Progesteron - rendah
**
Tidak semua pesakit PCOS mempunyai 'polycystic ovaries', dan
Ttidak semua pesakit yang mempunyai cyst di ovary didiagnos PCOS.


Apa lagi yang akan dilakukan?

Laparoscopy (pembedahan melalui 'teropong')
+
Dye Insufflation Test (menguji tiub tersumbat atau tidak)
+
Ovarian Drilling (untuk merangsang ovulasi)

Pembedahan ini dilakukan di dewan bedah dengan bius penuh ('general anesthesia')
Jangan risau, memang tak sakit...InsyaAllah.
Selepas pembedahan, akan rasa pening/mabuk/ngantuk kesan daripada ubat bius yang diberi
dan akan ada sedikit pendarahan.
Luka pembedahan kecil sahaja - 1 cm panjang di pusat dan bahagian ari2.


Selain itu, pesakit PCOS harus memantau tahap gula dan kolesterol dalam badan.

Cara rawatan PCOS

Tiada satu rawatan yang dapat menyembuhkan PCOS.
Apa yang boleh dilakukan adalah merawat dan mengawal simptom2 yg dialami.
Rawatan juga berbeza bagi setiap pesakit.

Anovulatory (infertile) dan overweight : kurangkan berat badan sekurang2nya 5% dan mengurangkan pengambilan karbohidrat dalam makanan.
Anovulatory (dan tiada masalah berat badan) : rawatan kesuburan, samada ubatan (clomiphene/clomid) atau IUI/IVF
Kitaran haid tidak tetap : pil perancang
Resistan pada insulin : Metformin (juga dikatakan dapat merangsang ovulasi)
Jerawat/Hirsutism : pil perancang yang mengandungi Cyproterone Acetate (cth Diane)


Masalah/risiko yang dihadapi oleh pesakit PCOS

Kanser rahim
Kencing manis
Darah tinggi  - terutamanya bagi pesakit obese dan mengandung
Kolesterol tinggi
Kemurungan ('depression') dan keresahan ('anxiety')
Penyakit jantung
Angin ahmar
Keguguran ('miscarriage')
Sesak nafas ketika tidur ('sleep apnea') - terutama bg pesakit obese
Penyakit hati - terutama bg pesakit obese
'Acanthosis nigricans' (hiperpigmentasi - kulit menjadi hitam, di kawasan ketiak, celah peha dan belakang leher)
Penyakit tiroid ('autoimmune thyroditis')

CREDIT TO : http://ibuamiruluwais.blogspot.com/

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::


Thursday, April 24, 2014

Studio Hati : Terima Kasih Suamiku




"Seorang isteri yang menghalang suaminya keluar berjuang akan sentiasa memiliki suami yang ingin keluar. Tetapi seorang isteri yang sentiasa meredhakan suaminya keluar dan berjuang, akan sentiasa mendapat seorang suami yang sentiasa berusaha untuk pulang." - saiful islam

Perkahwinan kami bakal menjejaki tahun ke-13. Mungkin masih lagi baru bagi sesetengah orang dan mungkin juga sudah lama bagi rakan-rakan sebaya kami.
Alhamdulillah. Kami dipertemukan dan disatukan tatkala usia kami masih muda, masih belajar, dan masih belum mempunyai pendapatan sendiri.

Kehidupan kami yang serba sederhana kami lalui dengan riang gembira, Alhamdulillah. Kami menyewa di sebuah rumah kecil di Kampung Sungai Cincin, Gombak dan kenderaan kami adalah sebuah motosikal Suzuki pemberian Ayah. 

Pernah kami hanya mempunyai RM2 di tangan dan minyak motor sudah perlu di isi. Satu sikap suami yang saya amat puji, sesusah mana pun kami, kami akan cuba untuk tidak menyusahkan sesiapa. Melihatkan duit yang hanya berbaki RM2, kami hanya duduk diam di rumah dan masak apa yang ada untuk mengalas perut. Nak dijadikan cerita, Kakak kami menelefon menjemput kami makan-makan di rumahnya. Demi memenuhi undangan Kakak, kami mengisi minyak motor dengan RM2 tersebut dan bergerak ke rumah Kakak yang terletak di Subang Jaya. Alangkah terkejutnya kami, bukan setakat dijamu makanan, kami diberi barang keperluan rumah yang sangat banyak dan juga wang saguhati. Ya Allah, Alhamdulillah..rezeki datang dengan tidak disangka-sangka..Alhamdulillah.

Alhamdulillah, Ayah memberi kami sebuah kereta di kala saya mengandungkan Allahyarham Al-Baihaqie. makin panjang langkah kami. sekejap ke Kelantan, sekejap ke Segamat. Umur Al-Baihaqie tak panjang. Allah sayangkannya, Allah beri kami saham akhirat, Alhamdulillah. Tunggu Mama dan Baba serta adik-adik ye sayang..

Kami pernah tidur hanya beralaskan sekeping comforter nipis, kami pernah berbasahan di atas motor untuk memenuhi kelas home tuition yang dikendalikan oleh suami, kami pernah menolak motor agak jauh kerana pancit tatkala beberapa minit lagi hendak berbuka puasa dan banyak lagi yang kami pernah lalui bersama yang pada mulanya kami rasakan amat payah tetapi selalu berakhir dengan pelangi indah. Semuanya bersama..Alhamdulillah.
Kerana dia suamiku..
Susah dan senang perlu bersama..

Apa yang saya belajar di awal-awal tempoh perkahwinan adalah sentiasa menyokong sesama sendiri. Memang kami masih muda, tidak berduit, tapi Allah berikan kami kekuatan dalam mengharunginya, dan Allah berikan kami untuk saling melengkapi. Saya sebenarnya tak pernah mengimpikan untuk hidup kaya, mewah, bergaya. Tetapi apa yang selalu saya panjatkan agar Allah sentiasa melimpahkan rahmatNya dan memberikan kami keberkatan dalam kehidupan kami dan rezeki yang cukup untuk kami mendapat redhaNya. 

Terus terang saya banyak berubah semenjak berkahwin dan juga semenjak saya memasuki UIA. Allah sangat pemurah. Allah telah memperkenankan doa saya untuk mendapat suami yang bisa memimpin saya, imam yang mampu membimbing isteri dan anak2nya, nakhoda yang tangkas melawan tujahan ombak, komander yang bijak mengatur strategi urus hidup, ilmuwan yang lestari dan lantang menyuarakan yang hak dan batil dan juga yang sentiasa berlapang dada menerima ujian dan memaafkan.

Kerana saya isterinya
Saya rasa cukup untuk saya bergelut dengan masa sebagai pekerja dan juga tugas rumahtangga. Saya meminta izin untuk meletakkan jawatan dan dia mengizinkan. Isteri mana yang tidak gembira apabila tidak perlu lagi keluar dinihari dan pulang lewat petang. Isteri mana yang tidak senang hati bila peluang untuk tidak menswastakan penjagaan anak-anak kini menjadi kenyataan dan isteri mana yang tidak bersyukur apabila segala keperluan diberi malah lebih dari apa yang didapati semasa berkerja? Sayalah antara ribuan wanita yang gembira, senang hati dan teramat-amat bersyukur. 

"Susah kalau tak kerja, tak ada duit sendiri"

"Mesti boring sebab tak de duit nanti. Banyak benda tak boleh nak beli."

"Resign? Sapa nak bayar kereta?"

Senyum aje saya. Memang nampak macam susah. Tapi, Alhamdulillah. Allah memberikan kami rezeki yang tak kami sangka. 

Apabila anak-anak sudah mula bersekolah semuanya..saya cuba untuk membuat perkongsian manfaat dengan rakan-rakan. Alhamdulillah, sedikit sambutan. Saya tidak meletakkan diri saya sepenuhnya dalam mana-mana perniagaan, tetapi hanya sebagai sampingan. Bukan juga dengan niat untuk mendapat RM, tetapi hanya sekadar berkongsi dan membantu. Saya tiada kepandaian, kekuatan untuk dipertaruhkan, jadi saya jadikan pengalaman (barangan bayi jenama Bumble Bee, Pengguna tegar Tupperware dan Shaklee) sebagai satu pemangkin untuk saya memberi. Rezeki memang telah Allah tetapkan. Alhamdulillah. Suami? Dia bersetuju jika niat saya membantu tapi bukan untuk saya memberi sepenuh komitmen saya. Komitmen utama adalah keluarga.

"Aida tidak perlu tunggu kaya untuk memberi, tidak perlu poket penuh untuk memberi, tidak perlu menjadi seseorang untuk memberi. Rezeki juga bukan hanya pada duit."

Saya juga bersetuju dengan pendapatnya, dan saya bersyukur kerana Allah masih memberikan saya peluang dan ruang untuk saya memberi. Alhamdulillah.

Dia asuh saya untuk bersama-sama bila suka dan duka
Dia mengajar saya erti mensyukuri senang bila datangnya susah
Dia mengajar saya maksud ketawa sesudah tangis
Dialah ayah terbaik buat anak2 kami.


Ya,
Kerana dia suami...
Dan sebagai isteri,
Hati mana yang tak berbunga.



Saya percaya, 
Doanya sentiasa ada untuk saya
Dan dia sentiasa di dalam doa saya.

Terima kasih Abang kerana terlebih faham
Terima kasih Abang kerana terlebih memberi
Terima kasih Abang kerana tak kurang menegur
Terima kasih Abang kerana tak kurang menyokong
Moga Allah memberikan Jannah buatmu dan moga dirimu kejab memimpinku...
Aamiin.

:: Untuk Denise Bumblee Bee (moga Allah memberi hidayah Islam kepadanya), Untuk Kak Maraznita Tupperware dan Untuk Janet dan susur galur Shaklee, Terima Kasih buat segalanya. Jasamu dikenang, moga Allah membalasnya. Aamiin. ::

Aida @ Igloomama
Shah Alam


Wednesday, April 23, 2014

Studio Hati : Hati, Akal dan Mulut




Hati hanya ada satu
Di situlah dirasa
Di situlah disimpan
Di situlah dipendam

Akal juga ada satu
Tindakan terkawal
Tindakan luar kawal
Memori diingat
Memori berjaya disekat

Mulut juga ada satu
Mulut manis enak berbicara
Mulut senyum sedapnya melihat
Mulut busuk tak ada siapa nak dekat

Hati bila terasa
Akal cuba untuk menolak
Mulut selayaknya diam tanpa bicara
Bicaranya mulut tatkala itu
Pedih melekat buat yang mendengar
Kerana akal tak mampu menapis tindakan

Jangan diganggu pabila sesekali si dia senyap
Kerana mungkin dia sedang cuba sedaya upaya mengawal hati, akal dan mulutnya.
Memuhasabah diri
Mengenal pasti
Rentak dan gerak sewajarnya
Agar tak sumbang 
Agar juga tidak menyentap hati yang lain...


“Dan jika kamu memaafkan dan tidak memarahi serta mengampuni (mereka), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
At-Taghabun : 14

Aida Ishak
Shah Alam
23.04.2014

Tuesday, April 22, 2014

Studio Hati : Kenapalah Aku Tak Ingat





Mengerti perasaan sakit
Mengingat kita tentang sihat
Gagah kuat
Bila sakit, rasa penat
Kenapalah aku tak ingat

Merasai rasa lapar
Mengimbas saat meja penuh makanan
Ini pun nikmat
Perut padat disumbat
Kenapalah aku tak ingat

Menempuhi rasa susah
Terimbau kenangan masa senang
Apa nak semua mudah
Ramai kawan datang rapat
Kenapalah aku tak ingat

Sakit, lapar, susah
Buat manusia resah
Buat manusia marah
Buat manusia sedar
Nikmat yang datang selalu dipersiakan
Bukan untuk dipersediakan

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan"
Ar-Rahman : 13

"Allah memberikan nikmat kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan barangsiapa yang diberi nikmat sesungguhnya ia telah diberi kebaikan yang banyak. Dan tiada yang mengambil pelajaran kecuali mereka yang berakal"
Al-Baqarah : 269

Aida Ishak
Shah Alam
22.04.2014

Monday, April 21, 2014

Sukaneka Restukids di Riyadh Restu, Kuang.

Assalamualaikum WBT

Tarikh : 12 April 2014

Kenangan terindah sukan Hashimiz.
Tahniah Restukids!!

Now, let the pics tell you the stories!!

dedicated teachers and super supportive parents!


from left : Ariff, Haarith Hashim, Afif, Aiman Hashim & Balqees Hashim


presenting our Little Diva - Anees Hashim


Mama's boyfriend - Ammar



Sukaneka : Bawa bola dalam gelung plastik


Aiman Hashim in action!


Anees Hashim in action!


blood-tie relationship..always holding each other hands


Yeah...go girl...jump..jumpp..


Lari bawa pundi kacang atas kepala feat Balqees Hashim gigit jari..hahaha


When ex-1 month KISAS met ex-KISAS


What are you doing Haarith Hashim?


Parents in Purple..Aww..sweet moment holding ball with our neck..
sorang tinggi and sorang pendek..ahahha..



Mama's boyfriend again!!


3 BFFs


The wooden house..


again..the 3 BFFs


Haarith Hashim is waiting for his turn..Giant Ice Cream Match


Look at Baba...excited betul!!


Little Diva again...biting her fingers..hahah


Hikhikhik...again Mama's boyfriend!!



Teacher Dilla..the emcee


Tatehhh..tatehhhh...boyfriend baru nak tatehh..hiihihhi


Bestnya sukan!!

igloomama
shah alam

Monday, April 14, 2014

Studio Hati : Dunia....


Dunia
Kejar tak sudah
Lari sampai lelah
Harap mampu bertahan
Dibiar duka ke tepi
Dibuang nestapa menjegah rasa

Orang nampak gembira
Senang, ketawa dan kaya
Hati riang sehingga tak terkata
Ada yang orang lain tak ada
Biar mereka tahu
Bukan tak layak utk beria

Lelahnya manusia 
Penatnya mengejar
Letihnya mencakar

Sukanya manusia
Senangnya mengikat
Kayanya diangkat

Lupakah manusia
Yang senang disyukur
Yang sukar disabar
Yang dekat dihargai
Yang jauh diingati

Kaya di dunia harapnya kaya juga di sana

Aida Ishak
Shah Alam
14.4.2014

Friday, April 11, 2014

Ananiyyah vs. Nahnuniyyah

Assalamualaikum WBT

Salam Sayyidul Ayyam...

Hari ni Mama macam sedikit bz..
Tapi tak pe lah..sebab pagi2 lagi Mama dah dapat alert from Baba.

Mama nak share apa yang Baba coretkan...

..
Insan yang mulia adalah tidak bersifat ananiyyah (kesayaan) tetapi ianya melihat sesuatu perkara secara jama’i atau menyeluruh. Kepentingan masyarakat menjadi keutamaan kepada dirinya berbanding kepentingan peribadi.
Baginya kejayaan peribadi yang dicapai dengan menggadaikan kepentingan masyarakat adalah satu penganiayaan dan kezaliman. Ia juga akan mewujudkan sikap bangsa yang saling cantas mencantas, mementingkan diri sendiri dan akhirnya masyarakat menjadi lemah dan tidak bersatu. Masyarakat yang lemah akan menghasilkan kejayaan yang lemah dan tidak berkualiti.


Jangan bersifat 'ananiyyah', apatah lagi dalam rumahtangga..
so..jom kita ber 'nahnuniyyah' (betul ke??) agar rumahtangga lebih berseri, tenteram dan bahagia insya Allah..

encik2 suami kut2 nampak isteri dok lenguh2 angkut air musim2 catuan ni...apa kata belanja isteri2 pi spa...
isteri2...jangan kata Mama ajar tau....hikhikhik...


p/s : jangan lupa Al-Kahfi ye kawan2....

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::

RM yang paling BESAR!!

Assalamualaikum WBT...

Salam Sayyidul Ayyam..

Bila akal mula fikirkan dunia,
Hati juga mula mengeras...

Pagi ini Mama mendapat satu ilmu baru..membina keikhlasan, menyucikan hati..Insya Allah.
Biasakah kita bersedekah??
Not RM yg kecil selalunya kita ambil dan kita hulurkan.
Not RM yang berwarna biru kita ambil dan kita masukkan ke dalam tabung..
Cuba sekali kita ambil not RM yg terbesar di dalam purse kita..



Akal fikir apa?
Hati kata apa?
Akal tak berminat
Hati memberat

Kenapa ye??

Sebab takut?
Sebab risau?
Sebab lokek?
Macam2 sebab boleh kita rasa dan reka..

Sahabat saya pernah kata..
"Tak percaya dengan Allah? Allah kan Maha Pemberi"
Jawapan yang tepat dan betul!!

*Masuk ke hati*

Cik Abang pun cakap..
"Rezeki dah ditetapkan oleh Allah. Banyak ke sikit ke..mmg dah ditetapkan. Rezeki kita akan seperti yg telah ditetapkan oleh Allah walaupun kita memberi not RM yg paling besar pun."
Panjang skit jawapan..ulasan berdasarkan kitab Minhajul Abidin.

*Menggetar hati*

Ustaz Ismail Kamus kata..
"Duit yang kita simpan dalam purse kita tu, bukan duit kita..mungkin mekanik punya..mungkin hospital punya..mungkin cikgu punya..tapi duit yang kita sedekah tu memang kita punya.."
Ya Allah...sayangnya Allah kat kita...Allah beri kita rezeki..Allah bagi kita rezeki yg dalamnya ada hak orang tp dlm hak orang ada pula pahala utk kita..

*Menusuk jauh ke dalam hati...*

Hiduplah untuk memberi..
Diri tersedar
Mata terbuka
Alangkah kedekutnya aku..

So..
Mencabar diri untuk ikhlas..

Jumuah Mubaroqah...


Thursday, April 10, 2014

Kenapa Mama Suka Pakai Abaya?

Assalamualaikum WBT

Kenapa Mama suka pakai Abaya?

Tu soalan yang selalu kids tanya Mama...

1. Mama rasa selesa. Teramat selesa.

2. Mama rasa secured. Selamat.

3. Mama suka. Warna hitam juga Mama suka.

4. Baba suka. Yang ni lagi Mama suka..sebab Mama buat benda yang Baba suka... <3 p="">
Tapi..apa2 pun yang penting...
Please bear in mind..





Oh ye..
Ada yang tanya mana Mama beli abaya..
Abaya Mama direct from Riyadh, Saudi Arabia.
My loving sis from Yala Yala Jalabiyah & Abaya
Mmg layanan dan servis yang sangat lah awesome.
Kualiti? Read my word... GUARANTEED : TERBAIK, insya Allah.

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::


Wednesday, April 9, 2014

MH370 : Hikmah dalam Musibah..

Assalamualaikum wbt.

Kehilangan #MH370 lebih sebulan sudah...

Mama mungkin bukan sesiapa dalam dunia penerbangan. Mama cuma penumpang biasa yang hanya mampu membeli tiket kelas ekonomi setiap kali menaiki kapal terbang (Alhamdulillah).

Pengalaman pertama Mama menaiki kapal terbang jarak jauh adalah untuk menunaikan umrah buat kali pertama pd tahun 2005, menaiki pesawat Yemen.

Kemudian tahun berikutnya (juga menunaikan umrah) menaiki pesawat MAS. Syukur teramat sangat pd masa itu kerana Mama sgt2 teringin utk menaiki MAS. Memang lain lah rasanya. Bangga!

Kemudiannya Mama berpeluang pula menaiki pesawat Saudi Airlines. Perasaan Mama seronok menaiki MAS dan bersama Saudi, Mama berasa selamat.

Benarlah, jika kita mulakan apa2 dengan nama Allah..kita akan rasa dijaga sepanjang perjalanan kita. Doa musafir dimulakan semasa pesawat mahu terbang. Tenang, fullstop!

Mengingatkan kembali memori2 tersebut membuatkan Mama terpanggil utk memberi sedikit pandangan peribadi.

Mama sudah sampai masanya utk #MAS memulakan satu langkah baru dalam sesi penerbangan mereka.
1. Sedikit masa sebelum memulakan penerbangan dengan bacaan doa musafir. Mama yakin, kerisauan yg bersarang di dalam benak setiap penumpang dpt ditenteramkan. Para penganut agama lain juga mempunyai sedikit masa utk mereka mengamalkan ritual doa masing2 pd masa tersebut. Kita mmg slalu lupa. Mengingatkan juga satu sumbangan pahala.
2. Mungkin juga sudah sampai masanya utk MAS memberikan kelonggaran kepada pramugari yg beragama Islam utk menutup aurat menurut syariat. Sedikit perubahan pd uniform pramugari yg skrg ini mungkin dpt membantu mereka meneruskan pekerjaan mereka sekaligus patuh pada suruhan agama.
3. Menghormati sensitiviti liquor bg anak kapal yg beragama Islam atau sebaiknya tidak menghidangkan liquor sama sekali. Nama pun syarikat penerbangan satu negara Islam kan?

Sedikit perubahan mungkin dapat memberikan impak yg besar dalam kehidupan. Para pekerja lebih tenang dalam melakukan pekerjaaan, para penumpang juga mendapat peace of mind dalam setiap penerbangan dan Insya Allah ianya membantu dalam perniagaan yg dijalankan. Semua mesti mahukan rezeki yg berkat kan?

Allah akan menjaga kita jika kita sentiasa dahulukaNya dalam apa jua yg kita lakukan.

Maaf jika ada statement dia atas ada yg tidak benar. Ianya hanya pandangan peribadi Mama sebagai anak Malaysia yg beragama Islam.

Keep on praying for those on board #MH370 #PrayForMH370..

Tapak kaki Bilal di Syurga??

Assalamualaikum WBT

Meh Mama nak story skit..
Baba outstation 2 hari..so, pagi ni Hashimiz kecik bangun, tengok Baba dah pergi. Hashimiz besar sempat jumpa..
Mama hantar semua pergi school hari ni dan Hashimiz kecik bising laa kat Mama..
"Apsal Baba tak tunggu kiteorg bangun?"
"Kalau nak tunggu Aiman dan Adek bangun, flight tinggalkan Baba laaa"
"Baba tak sayang Adek!" Anees Hashim muncung.
"Sayang..Baba kiss Adek dah."
pendek kata riuh rendah pot pet dalam keta...

Tiba2 Mama dapat satu idea!

"Kids!!! meh Mama nak buat quiz. Adek dan Kakak satu group. Aiman dan Abang satu group."
semua diam..excited nak dengar
"Last few days, Baba ada cerita pasal Bilal bin Rabah kan?"
"Ye..ye..."
"Okeh..sekarang soalan dia...apa amalan Bilal, sampai tapak kaki dia di dengar di Syurga?"
"Yay!! Kakak tau jawapan..." Balqees Hashim angkat tangan nak jawab
"Tak, Mama tak nak jawapan sekarang. Mama nak Kakak dan Abang tulis dalam kertas, nanti balik sekolah. Buat cantik2. Nanti esok Baba balik, Baba bagi markah."
"Yay!! Art and craft!!" Haarith Hashim dan Aiman Hashim jerit2.. (jerit lagi...haihhh)
"Kalau sapa sayang Baba..mesti dia akan ingat apa yang Baba cerita.."
Anees Hashim tetap muncung..hihihihihi



So..
Ada yang nak share sama di ruangan komen?
Apa amalan Bilal, sampai tapak kaki dia di dengar di Syurga?"
Jom lah share..sambil2 tambah ilmu..

Nanti Mama share hasil jawapan Hashimiz, Insya Allah.

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::


Tuesday, April 8, 2014

Jom Buat Lauk Frozen!!

Assalamualaikum WBT

Semalam kan..Mama ada story yang Mama buat lauk frozen untuk seminggu kan....
Nak jadik cerita ada laa dua tiga sahabat yang bertanya dan ada yang mintak Mama muat naik dalam post...hihihihi (perasan glamer jap :D)

So..sebenarnya tak de laa gempak sangat pun...
Tapi untuk tidak menghampakan korang kan (ecehhh..)..meh Mama share skit..ini berdasarkan apa yang Mama buat tau..
Plan berapa hari dan berapa kali dan lauk apa. Contoh : sepanjang seminggu (weekdays) ada 5x lunch dan 5x dinner. So korang plan jadual korang..then pick lauk apa nak masak..within a week akan ada lauk yg diulang..tp pandai2 laa manage hari dan geng dia..jgn laa pulak dok ulang benda sama sampai seminggu..hihihi
Pastikan ada yg menjaga kids. korang perlukan daya fokus yang tinggi semasa membuat lauk pauk frozen nih. ala2 masterchef gitu. sebab korang akan masak bnyk lauk dalam satu masa..so..selain fokus..SEMANGAT adalah sgt penting!!
Sediakan bekas yg mencukupi. satu bekas utk satu kali makan/portion. Jangan letak dalam satu bekas besar! Hanya keluarkan/thaw apa yg korang nak makan aje - sebab tu planning apa yg nak masak tu penting..supaya korang tak terkurang masak/terlebih masak/masak mcm2 lauk yg at last korang sendiri capek tak leh bgn..hihihi
Pastu korang masak2 macam biasa aje..then korang tunggu lauk2 korang betul2 sejuk. Ingat point yg ni..Betul2 Sejuk! Tutup bekas and masuk freezer. Tandakan jika perlu.
So..siap laa..esok sblm korang pegi keje..turunkan mana2 food yang korang nak makan ke dalam chiller. nnt bila balik kerja, food dah separuh cair..masukkan dalam koli..kasi panasss..kalau tak berapa nak rajin..masuk je dlm microwave. *Jangan lupa masak nasi pulak!! hahhahaha
Sebaiknya jangan freeze balik food yg dah turun ke chiller. so,plis plan your consumption wisely..

Antara food yg mudah utk dipelbagaikan :
Sambal tumis : sambal sotong, udang, telur, ayam, ikan, ikan bilis
Sup : sayur, ayam, daging, sup siam (tambah asam limau dan cili api...), sup telur..
*jika nak buat sambal udang atau sotong, JANGAN masukkan dahulu. masukkan seafood (yg dah siap bersih) masa panaskan sambal.

Owh ye..jgn lupa stok telur...kacau2 telur...dah jadik telur dadar....hiihhi..mudah kan..
Sayur2 dan bebawang juga nak mudah, siap potong2 and basuh..simpan dalam ziplock tu..
Ikan2 tu..marinate siap2..nnt tinggal goreng aje..

Harapnya post ni dpt beri sedikit sebanyak manfaat pada korang...
Good Luck!!
Bye bye!

---

Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201

:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::