Tuesday, September 15, 2009

Edisi Lewat : Stoberi Mousse, Jus Delima & Rojak Tepung, Ayam & Mee

Salam buat semua....

Ampunnnn...ni sepatutnya entry 24 ramadhan tau...terlambat update...memula tu rasa malas...pastu..bila tgh susukan aiman ni..rasa mcm nak memblogging pulak...tajuk len x pk lagi..masuk je la juadah kami semalam ek...aci yek...

Smalam pes time buat stoberi mousse ni..hihi...sedap ye rupanya...buih2 gitu..hihi..kebetulan masa pi beli barang untuk kirim ke mesia tu..kenen2 kat Baba nak stoberi..CHUPP....tapi frozen punya laaa....sbb nak sangat buat mousse ni...takut x menjadik..mintak yg frozen je la ye dulu....
As what Mama expected..mmg MASAM..hahaha..but x pe laaa...blend ajo ngan susu stoberi tu...n letak la gula...sodap ajo...tapi dressing x cun ek..sbb stoberi frozen tu..bila dah thaw...dia lembik..so potong pon x cantik..huhu..tapi kira pueh hati...bagi CT jiran ni skit..buat terus dlm tupperware dia [ampun yek CT...dekat seminggu dah t/ware tu..hihi]. Mama cnp resepi dr umah Kak Hana mak yung yg asalnya dr k.yani MyR...tima kasih ek...ampun ye...amik resepi tepek sini ek..huhu...



Bahan-bahan
10g(2tbsp) gelatin
100ml air panas
200g strawberry
70g gula
200ml fresh cream/whipping cream - Mama guna susu stoberi
1 sudu besar lemon jus


Cara-cara
Campurkan gelatin dengan air panas. Kacau biar gelatin tak nampak ketul-ketul. Boleh juga panaskan dengan microwave.
Buang tangkai strawberry. Dengan mixer/blander kisar strawberry, gula, fresh cream sehingga semua sebati .
Masukkan pula gelatin dan s lemon. Mix sekejap. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai dan sejukkan.


Pastu..haa..jus delima...ni la rupanya...x dapat pon satu botol...tapi kan...sedap tau...sedap sangat...hihi...ni kaler dia pas kena blender....masuk dlm botol kaca...pastu masuk dlm peti..mmg sejuk sampai otak laaa...hahaha...tapikan..bila nak buka posa smalam..bawak kuar peti kan..kaler dia dah jadik pink pekat skit...magic kan...hihi



Haaa..ni menu utama...buat rojak..tapikan..letak mee[spegeti] dan ayam..pastu letak skit chicken franks...hihi...edisi angkut menda2 kuar esbok la tu...cuma..masa buka posa tu..kuah dia x umpphhh sangat...[x de sekut tawar...letak skit tepung gandum+butter cookies-kah3]..pas jek Baba pi masjid untuk terawih...Mama terus amik kuah tu..masuk balik dlm peyuk n alter...buat magic skit...haaaa...sedap la pastu..hahah...[letak skit sos cili..pekat pulak]..pas balik terawih..Baba makan lagi..erm..Mama pon..tumpang la..ngan dua kaki n dua tangan nih...hahaha..sedap2..
Resepi rojak dr dapur kak hana mak yung yg x beranak2 lagi tu...amik kat sini yek





Ari ni masak apa?? erm...tgh melipat samosa ni...alaaa...samosa lagi ek...ishh...Mama mcm dah jatuh chenta ngan samosa ni...mcm2 inti dah Mama buat...hihih....
Erm...ok laa...nak pi solat zuhur n sambung melipat samosa....



SAMOSA = SAMBUSAT..owhhhh itu macam kaa??
iGLoo MaMa
Ar Riyadh
KSA

No comments:

Post a Comment