Thursday, August 12, 2010

Nasi Minyak Tulang

Salam buat semua...

Sure masing2 dah sudah tarawikh ye..Mama baru je lepas minum2 air ngan Baba...biasala...normally kalau berpuasa kat Kelantan..pas solat Tarawikh..bule laa pekena colek buah (rojak buah)..kat Shah Alam ni..kita minum milo cicah biskut lemak ye..hihihihih

Menu iftar hari ni sempoi...Semalam Baba pi Pasar Malam kat Kota Kemuning...Baba ada beli tulang...at first Mama pikir2 nak buat sup..pastu nak celur bihun...makan bihun sup gitu..tapi...Baba request buat Nasi Minyak...so...Mama pun start la rebus tulang tu dari kul 12tgh hari sampai kul 4ptg..hiihihih..nak bagi empuk punya pasal...

Dalam kul 5 gitu..Mama pun start masak and lebih kurang kul 5.45 siap semua...Nasi Minyak ni sempoi sebab lauk dah dok kat dalam..Mama just buat acar yg ala2 salsa pastu buat sambal/air lada...tu je..senang kan??

So..Mama rasa mcm nak share resepi kali ni..resepi dari SIL yg dok kat Makkah...tapi Mama banyak alter ikut selera Mama...ihihihihih



Nasi Minyak Arab – Instant Recipe for 2-3 pax


Bahan-bahannya:-

Beras Basmathi – 3 pot beras

Air – 4 pot beras

Ayam – setengah ekor -> Kali ni Mama guna Tulang

Bawang besar [ kuning ] – 2 biji

Bawang putih – 2 ulas

Halia – 3cm

Tomato – 6 biji yang sederhana

Tomato Puri – setengah tin kecil

Minyak sapi – satu sudu besar

Lada Hitam – bulat2

Cili Api – 10 biji

Timun / Zuccini – 1 batang

Buah Limau Nipis – 2 biji

Perkakas tumis – kulit kayu manis and the geng

Garam

Gula


Cara-caranya:-

Nasi

Basuh beras, toskan dan letak dalam rice cooker

Blender Bawang besar, bawang putih, halia dan 2 biji tomato.

Masukkan minyak sapi dan sedikit minyak masak dlm kuali. Minyak dah agak2 nak panas, masukkan perkakas tumis. Pastu, tumiskan bahan2 yang di blender dan masukkan tomato puri. Agak2 dah mcm sebati..masukkan garam, gula dan lada hitam mengikut cita rasa masing2. Dah mcm bawang tu masak…masukkan ayam..better potong kecik2 ayam tu..senang nak makan. Pastu…bila ayam tu dah rata dengan bahan2 yang ditumis, masukkan air pulak. Pastu masukkan hasil tumisan ke dalam periuk nasi. Lap periuk nasi dan on kan plug/tekan. Tunggu lah sampai nasi masak…..
*Mama tambah sedikit susu cair dan rempah kurma :p


Sambal

Blender 2 biji tomato bersama cili api, gula, garam dan jus limau nipis. Make sure buang bijinya.,,kalau tak..pahit. Letak air seminima mungkin..sebab tomato dah berair. Kalau boleh jangan letak air…kalau blender x leh jalan baru letak air skit..air masak tau. Dah sudah blender, masukkan dalam mangkuk dan try rasa..rasanya mesti masam2, masin2 dan sedikit manis…
*Mama letak 4-6btg daun ketumbar...lg sedappppp

Acar

Potong dadu timun/zuccini dan tomato yang balance tu. Masukkan dalam mangkuk dan gaulkan bersama garam dan perahan jus limau nipis…Rasa dia mesti masam2 masin.


So..bila nasi dah masak…hidangkan nasi bersama2 sambal dan acar..senang kan?


Jemput makan semuaaa


Acar yg ala-ala salsa...


Sambal ni berbuih2 pulak..Mama terus snap pas kuar blender...ihihhiihih

Alhamdulillah...anak dara kecit ni tdo sepanjang proses Mama masak...tapi...masa Mama nak tdo no...dia bukak mata la pulakkkkk!!!!!!!




iGLoo MaMa
Shah Alam

No comments:

Post a Comment