Assalamualaikum WBT
Semalam kan..Mama ada story yang Mama buat lauk frozen untuk seminggu kan....
Nak jadik cerita ada laa dua tiga sahabat yang bertanya dan ada yang mintak Mama muat naik dalam post...hihihihi (perasan glamer jap :D)
So..sebenarnya tak de laa gempak sangat pun...
Tapi untuk tidak menghampakan korang kan (ecehhh..)..meh Mama share skit..ini berdasarkan apa yang Mama buat tau..
Plan berapa hari dan berapa kali dan lauk apa. Contoh : sepanjang seminggu (weekdays) ada 5x lunch dan 5x dinner. So korang plan jadual korang..then pick lauk apa nak masak..within a week akan ada lauk yg diulang..tp pandai2 laa manage hari dan geng dia..jgn laa pulak dok ulang benda sama sampai seminggu..hihihi
Pastikan ada yg menjaga kids. korang perlukan daya fokus yang tinggi semasa membuat lauk pauk frozen nih. ala2 masterchef gitu. sebab korang akan masak bnyk lauk dalam satu masa..so..selain fokus..SEMANGAT adalah sgt penting!!
Sediakan bekas yg mencukupi. satu bekas utk satu kali makan/portion. Jangan letak dalam satu bekas besar! Hanya keluarkan/thaw apa yg korang nak makan aje - sebab tu planning apa yg nak masak tu penting..supaya korang tak terkurang masak/terlebih masak/masak mcm2 lauk yg at last korang sendiri capek tak leh bgn..hihihi
Pastu korang masak2 macam biasa aje..then korang tunggu lauk2 korang betul2 sejuk. Ingat point yg ni..Betul2 Sejuk! Tutup bekas and masuk freezer. Tandakan jika perlu.
So..siap laa..esok sblm korang pegi keje..turunkan mana2 food yang korang nak makan ke dalam chiller. nnt bila balik kerja, food dah separuh cair..masukkan dalam koli..kasi panasss..kalau tak berapa nak rajin..masuk je dlm microwave. *Jangan lupa masak nasi pulak!! hahhahaha
Sebaiknya jangan freeze balik food yg dah turun ke chiller. so,plis plan your consumption wisely..
Antara food yg mudah utk dipelbagaikan :
Sambal tumis : sambal sotong, udang, telur, ayam, ikan, ikan bilis
Sup : sayur, ayam, daging, sup siam (tambah asam limau dan cili api...), sup telur..
*jika nak buat sambal udang atau sotong, JANGAN masukkan dahulu. masukkan seafood (yg dah siap bersih) masa panaskan sambal.
Owh ye..jgn lupa stok telur...kacau2 telur...dah jadik telur dadar....hiihhi..mudah kan..
Sayur2 dan bebawang juga nak mudah, siap potong2 and basuh..simpan dalam ziplock tu..
Ikan2 tu..marinate siap2..nnt tinggal goreng aje..
Harapnya post ni dpt beri sedikit sebanyak manfaat pada korang...
Good Luck!!
Bye bye!
---
Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201
:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::
Semalam kan..Mama ada story yang Mama buat lauk frozen untuk seminggu kan....
Nak jadik cerita ada laa dua tiga sahabat yang bertanya dan ada yang mintak Mama muat naik dalam post...hihihihi (perasan glamer jap :D)
So..sebenarnya tak de laa gempak sangat pun...
Tapi untuk tidak menghampakan korang kan (ecehhh..)..meh Mama share skit..ini berdasarkan apa yang Mama buat tau..
Plan berapa hari dan berapa kali dan lauk apa. Contoh : sepanjang seminggu (weekdays) ada 5x lunch dan 5x dinner. So korang plan jadual korang..then pick lauk apa nak masak..within a week akan ada lauk yg diulang..tp pandai2 laa manage hari dan geng dia..jgn laa pulak dok ulang benda sama sampai seminggu..hihihi
Pastikan ada yg menjaga kids. korang perlukan daya fokus yang tinggi semasa membuat lauk pauk frozen nih. ala2 masterchef gitu. sebab korang akan masak bnyk lauk dalam satu masa..so..selain fokus..SEMANGAT adalah sgt penting!!
Sediakan bekas yg mencukupi. satu bekas utk satu kali makan/portion. Jangan letak dalam satu bekas besar! Hanya keluarkan/thaw apa yg korang nak makan aje - sebab tu planning apa yg nak masak tu penting..supaya korang tak terkurang masak/terlebih masak/masak mcm2 lauk yg at last korang sendiri capek tak leh bgn..hihihi
Pastu korang masak2 macam biasa aje..then korang tunggu lauk2 korang betul2 sejuk. Ingat point yg ni..Betul2 Sejuk! Tutup bekas and masuk freezer. Tandakan jika perlu.
So..siap laa..esok sblm korang pegi keje..turunkan mana2 food yang korang nak makan ke dalam chiller. nnt bila balik kerja, food dah separuh cair..masukkan dalam koli..kasi panasss..kalau tak berapa nak rajin..masuk je dlm microwave. *Jangan lupa masak nasi pulak!! hahhahaha
Sebaiknya jangan freeze balik food yg dah turun ke chiller. so,plis plan your consumption wisely..
Antara food yg mudah utk dipelbagaikan :
Sambal tumis : sambal sotong, udang, telur, ayam, ikan, ikan bilis
Sup : sayur, ayam, daging, sup siam (tambah asam limau dan cili api...), sup telur..
*jika nak buat sambal udang atau sotong, JANGAN masukkan dahulu. masukkan seafood (yg dah siap bersih) masa panaskan sambal.
Owh ye..jgn lupa stok telur...kacau2 telur...dah jadik telur dadar....hiihhi..mudah kan..
Sayur2 dan bebawang juga nak mudah, siap potong2 and basuh..simpan dalam ziplock tu..
Ikan2 tu..marinate siap2..nnt tinggal goreng aje..
Harapnya post ni dpt beri sedikit sebanyak manfaat pada korang...
Good Luck!!
Bye bye!
---
Shaklee Anyone??
COD - Shah Alam
SMS/Whatsapp 24/7
0192491201
:: RM75 for life and enjoy products at member's price! ::
No comments:
Post a Comment