Wednesday, April 9, 2014

MH370 : Hikmah dalam Musibah..

Assalamualaikum wbt.

Kehilangan #MH370 lebih sebulan sudah...

Mama mungkin bukan sesiapa dalam dunia penerbangan. Mama cuma penumpang biasa yang hanya mampu membeli tiket kelas ekonomi setiap kali menaiki kapal terbang (Alhamdulillah).

Pengalaman pertama Mama menaiki kapal terbang jarak jauh adalah untuk menunaikan umrah buat kali pertama pd tahun 2005, menaiki pesawat Yemen.

Kemudian tahun berikutnya (juga menunaikan umrah) menaiki pesawat MAS. Syukur teramat sangat pd masa itu kerana Mama sgt2 teringin utk menaiki MAS. Memang lain lah rasanya. Bangga!

Kemudiannya Mama berpeluang pula menaiki pesawat Saudi Airlines. Perasaan Mama seronok menaiki MAS dan bersama Saudi, Mama berasa selamat.

Benarlah, jika kita mulakan apa2 dengan nama Allah..kita akan rasa dijaga sepanjang perjalanan kita. Doa musafir dimulakan semasa pesawat mahu terbang. Tenang, fullstop!

Mengingatkan kembali memori2 tersebut membuatkan Mama terpanggil utk memberi sedikit pandangan peribadi.

Mama sudah sampai masanya utk #MAS memulakan satu langkah baru dalam sesi penerbangan mereka.
1. Sedikit masa sebelum memulakan penerbangan dengan bacaan doa musafir. Mama yakin, kerisauan yg bersarang di dalam benak setiap penumpang dpt ditenteramkan. Para penganut agama lain juga mempunyai sedikit masa utk mereka mengamalkan ritual doa masing2 pd masa tersebut. Kita mmg slalu lupa. Mengingatkan juga satu sumbangan pahala.
2. Mungkin juga sudah sampai masanya utk MAS memberikan kelonggaran kepada pramugari yg beragama Islam utk menutup aurat menurut syariat. Sedikit perubahan pd uniform pramugari yg skrg ini mungkin dpt membantu mereka meneruskan pekerjaan mereka sekaligus patuh pada suruhan agama.
3. Menghormati sensitiviti liquor bg anak kapal yg beragama Islam atau sebaiknya tidak menghidangkan liquor sama sekali. Nama pun syarikat penerbangan satu negara Islam kan?

Sedikit perubahan mungkin dapat memberikan impak yg besar dalam kehidupan. Para pekerja lebih tenang dalam melakukan pekerjaaan, para penumpang juga mendapat peace of mind dalam setiap penerbangan dan Insya Allah ianya membantu dalam perniagaan yg dijalankan. Semua mesti mahukan rezeki yg berkat kan?

Allah akan menjaga kita jika kita sentiasa dahulukaNya dalam apa jua yg kita lakukan.

Maaf jika ada statement dia atas ada yg tidak benar. Ianya hanya pandangan peribadi Mama sebagai anak Malaysia yg beragama Islam.

Keep on praying for those on board #MH370 #PrayForMH370..

No comments:

Post a Comment