Sunday, September 6, 2009

Roti Kacau, Mee Goreng Basah & Chicken Franks Salad

Salam buat semua....

Semalam..agenda iftar ke 15..memula tu x tau nak masak apa....sampai kan nek juling bijik mato Mama dok gOOgling nak masak gapo...dua tiga puluh kali masuk kuar dapur n bukak tutup esbok..hahaha...last2..pi letak aiman main ngan abam n kakak..pi dapur buat la apa2 yg patut...smalam Baba balik lewat skit...

Ingat tak pasal roti yg kununnya nak perabis last 2 days?? Haaaa...last2 teringat akan resepi Mak bila dia nak perabis roti yg dah nak tamat tempoh..hihih...tengok2 telur pon ada so..apa lagi...buat la Roti Kacau...hahaha..ni mmg paberet Baba laa...kekadang tu mmg sesaje je beli roti untuk buat menda ni...gerenti licin...kih2...cuma smalam..Mama tambah mcm2 dlm resepi nih...ikut suka la kan..coz.. nak perabis menda2 yg semakin tua dlm esbok tu...smalam dapat lah bg CT jiran sblh umah ni..sbb tupperware yg dia bagi dessert ari tu x berbalas lagi..hihih..tapi..lupa pulok Mama letak mayo n sos cili...kah3..ampun ye CT....

Bahan2
o Sebungkus roti sandwich biasa mcm Gardenia tu.
o Telur 4-5 biji
o Bawang besar - hiris boleh..potong besar2 pon boleh..ikut suka
o Lada merah/cili api - kalau x mo pedas..x yah letak pon x pe
o Tomato - potong2..pon ikut suka..Mama suka potong kecik2..senang nak ngapp
o Sos Tomato, sos cili
o Lada hitam/lada sulah - optional
o Sedikit minyak untuk menumis
o Garam secukup rasa
o Kiub ayam - optinal
o Apa2 je yg korang nak letak - sosej ke, hirisan ayam ke..sayur ke..ikut sukati la

Cara2nya
o Roti tu potong kecit2..Mama slalu buat satu keping tu Mama potong jadik 16 keping kecit2..sbb senang nak masuk mulut Haarith yg tomey tu
o Tumis bawang, lada merah n tomato
o Dah agak2 layu skit..masukkan telur..seeloknya telur tu pecahkan dulu n letak dlm mangkuk..mana la tau kut2 ada yg busuk..naya jek..hahah
o kacau2 skit telur tu biar sebati ngan bhn2 tumis td..
o masukkan bahan2 yg nak dicampur..bhn2 yg optional tu la..mcm sosej ke apa ke
o masukkan sos2 dan garam n kacau skit lagi
o masukkan roti yg dipotong2 sblm telur tu keras
o gaul la sampai roti tu bersalut ngan telur dan sekutu2nya
o dah rata angkat letak dlm pinggan
o nak sedap..hidang dengan sos cili, mayo atau cheese..




Pastu tgk2..ada lagi 3 batang chicken franks dlm esbok..bawak kuar n potong2..pastu rebus..pastu blank nak wat pe...pastu bukak balik esbok n nampak ada lettuce n tomato...[ari tu beli tomato satu kotak..hahaha]..pastu ada carrot yg tgh tunggu hari nak menopos...pastu amik pisau..cincang2...boh mayo n garam skit..gula skit..pastu perah lemon...gaul rata2...masuk dlm tupperware n masuk balik dlm esbok..hihih...siap dah Ciken Franks Salad tu..hihihi



Bila masukkan salad tu..teringat pulak karipap yg Mama frozen kan 2 hari lepas...hahaha...kuarkan n tunggu dia cair...pastu goreng...kena amik gambo dlm koli...sbb takut amik gambo pas goreng x comey..hahahah..maklumlah...kang ada askar yg buat aksi berani mati..nak kejar dia lagi..karipap lagi..baik snap cepat2 masa keadaan tgh aman tenteram..hahaha



Haaa..menu utama kami smalam ialah Mee Goreng Basah..x de letak pape...ada daging cincang lebih wat inti karipap...gentel2 dia jadik meatball...pastu goreng jek mee ni ngan meatball tu...sonang jek..x leh buat beria sangat..nnt anakanda montel kami itu [Haarith] x leh makan pulak...sbb dia mmg minat ngan spesis mee ni...hihihih. Masak awal skit smalam..so..kena la masukkan mee ni dlm flask ye..nnt sejuk x sedap...



Dan senario yg paling best buka posa smalam kan...ialah tgk Baba makan..sebab..semua paberet dia..suka2 tgk Baba makan..hihi...ni ari ni besday dia...nak masak apa pon x tau nih.......


masak HARi-Hari
iGLoo MaMa
Ar Riyadh
Kingdom of Saudi Arabia

No comments:

Post a Comment