Wednesday, May 29, 2013

Mama, Haarith tak nak kena cucuk tau!

Assalamualaikum WBT

Salam buat semua.

Tahun 2013 bakal menjadikan Mama seorang suri rumah sepenuh masa selama 3 tahun. Satu tempoh yang agak baru bagi seorang SAHM berbanding dengan SAHM/WAHM yang lain. Semenjak itu rasanya boleh dibilang dengan jari berapa kali Hashimiz ditimpa ujian sakit. Allah Maha Penyayang!!

Mungkin dengan adanya Mama sepenuh masa di rumah, anak2 lebih terjaga makan minumnya berbanding dengan adanya bibik dulu. Allah Maha Pengasihani!

Kali terakhir Mama tidur dalam ward adalah ketika melahirkan Anees Hashim. Dan kali terakhir Hashimiz admitted juga adalah semasa kelahiran Anees Hashim dimana dia terpaksa bermastautin selama 17 hari di NICU, Princeourt Medical Centre berikutan Lung Infection due to GBS.

Pengalaman memang mendewasakan. Pengalaman juga membuatkan kita lebih berhati2 menjalani kehidupan.

Allah menguji kerana sayangkan kita!Dan kini Mama sedang duduk menemani Haarith Hashim di DEMC. Alhamdulillah keadaanya semakin pulih dari kesakitan perut yang sangat merisaukan kami dan juga demam yang agak tinggi. Di saat ubat demam yang biasanya diambil tidak menampakkan hasil, ditambah dengan bacaan Mama dan Baba tentang bahayanya demam yang tidak kebah2, kami mengambil keputusan untuk membuat follow up dengan family doctor kami. Riak mukanya yang risau kerana Haarith Hashim memang tak boleh berjalan kerana menahan sakit, merisaukan Mama. Baba tenang (as usual) . Doc Ameen meminta kami ke hospital untuk rawatan selanjutnya. Dia takut ada apa2 yg dia missed. So, better refer to specialists.


Kami pun ke DEMC dan yesss..sekarang Haarith Hashim dah admitted pun. Sakit perut, kembung kerana tidak dapat membuang air besar!!! dan seterusnya demam panas.


Di sini Mama dapat melihat bermacam2 petunjuk yang Allah nak beri pada Mama..antaranya
1. sentiasa pastikan anak mengambil cukup air masak terutamanya waktu tak sihat
2. pastikan anak mengambil makanan yang sihat, kurangkan makanan segera
3. pastikan mereka mengambil vitamin yang bersesuaian dengan keadaan dan umur mereka setiap hari bagi menguatkan daya imun dan mengoptimumkan kesihatan mereka.(Haarith Hashim ambil Performance Drinks, B Complex dan Vit C - lepas ni Mama kena beri dia Meal Shake dan Omega Guard!!)
4. kuatkan hubungan mereka dengan Allah. Ingatkan mereka untuk sentiasa solat di awal waktu, baca Al-Quran, berzikir dan juga sentiasa berdoa untuk kesihatan diri sendiri dan keluarga.
5. kuatkan hubungan kita dengan Allah. kurangkan benda2 lagha dan banyakkan membuat ibadah.
6. banyakkan sedeqah.

Allah, sungguh besar kuasa kasih sayangMu.
Syukur kami diberi ujian dan Alhamdulillah kami mampu menanganinya dengan bantuan Allah.Terima kasih buat semua yang mendoakan kesihatan Haarith Hashim.
Semoga Allah merahmati kehidupan kalian sekeluarga dan menjaga keturunan kalian sebaik2nya.
Ameen.Mahu membeli produk Shaklee dengan harga ahli dan perlukan konsultasi secara berterusan, boleh hubungi Mama dengan :-


1) SMS/Whatsapp Mama at 0192491201

2) Tinggal berdekatan dengan Stokis atau HQ? Boleh guna ID Mama : 852410.
Apa keistimewaannya? 
Konsultasi berterusan
Jadual Pemakanan dan Tips Esklusif
PosLaju percuma dengan pembelian RM350 ke atas

COD di Shah Alam & Subang Jaya
PosLaju seluruh negara.

No comments:

Post a Comment